Taliansky minister hospodárstva pohrozil svojím odchodom

NETKY.SK • 23 September 2013, 08:26 • 2 min
Taliansky minister hospodárstva pohrozil svojím odchodom

RÍM - Taliansky minister hospodárstva Fabrizio Saccomanni pohrozil svojím odstúpením, ak sa vládna koalícia namiesto splnenia limitov pre rozpočtový deficit, stanovených EÚ, rozhodne populisticky znižovať dane. V nedeľu o tom informoval denník Corriere della Sera.

slovakia

left justify in out

"Sľuby treba plniť, v opačnom prípade odchádzam. Musím chrániť svoju kredibilitu a nemám politické ambície," citoval denník ministra v rozhovore. Saccomani sa v minulosti zaviazal urobiť všetko preto, aby udržal taliansky rozpočtový deficit pod Bruselom stanovenou úrovňou 3 %, vysokí predstavitelia vládnej koalície zas prisľúbili zníženie daní, keďže v Taliansku rastie pocit, že krajine hrozia predčasné parlamentné voľby. "Nemienim zháňať miliardu eur, keď vo februári budú voľby," vyhlásil Saccomanni s tým, že reformy a správa verejných financií si vyžadujú politickú stabilitu. 

Odchod ministra hospodárstva, nestraníka, ktorý bol v minulosti vysokým predstaviteľom talianskej centrálnej banky, by bol tvrdým úderom pre dôveryhodnosť Ríma na finančných trhoch v čase, keď sa krajina snaží dostať z najhlbšej recesie za šesť desaťročí. Splnenie záväzkov voči EÚ však bude mať ťažké. Na dodržanie trojpercentného limitu pre deficit Saccomanni bude potrebovať 1,4 mld. eur, pričom naznačil, že zvýšenie talianskej dane z pridanej hodnoty (DPH) o 1 percentuálny bod na 22 %, naplánované na 1. októbra, nebude možné zrušiť bez zhoršenia stavu verejných financií, ktoré k prekročeniu limitu už teraz smerujú. Hoci zrušenie navýšenia DPH by Taliansko stálo okolo 1 mld. eur, obe strany vládnej koalície čeliac hrozbe predčasných volieb deklarujú, že chcú k zvyšovaniu daní nájsť alternatívy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies