Taliansky a francúzsky líder sa stretnú napriek napätiu okolo lode Aquarius

NETKY.SK • 14 Jún 2018, 17:40 • 2 min
Taliansky a francúzsky líder sa stretnú napriek napätiu okolo lode Aquarius

RÍM - Taliansky premiér Giuseppe Conte vo štvrtok oznámil, že mal "veľmi srdečný" telefonický rozhovor s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, a potvrdil, že obaja sa v piatok stretnú v Paríži aj napriek napätiu medzi oboma krajinami.

slovakia

left justify in out

Zapríčinil ho spôsob, akým Taliansko riešilo prípad záchrannej lode Aquarius vezúcej vyše 600 migrantov. Premiér Conte, ktorý stojí na čele novej populistickej koalície v Taliansku, vo štvrtok novinárom povedal, že počas telefonátu s prezidentom Macronom v predchádzajúci deň mu francúzsky líder povedal, že "nikdy neurazil Taliansko ani jeho ľud".

 

Taliansko si totiž predvolalo francúzskeho veľvyslanca a nahnevane reagovalo po tom, čo hovorca francúzskej vlády Benjamin Grivaux v utorok tlmočil Macronove kritické výroky o situácii okolo záchrannej lode Aquarius. Grivaux oznámil, že Macron kritizoval Taliansko za "cynizmus" a "nezodpovednosť", keď odmietlo prijať záchrannú loď so stovkami migrantov na palube, uviaznutú pri jeho pobreží.

 

Migranti teraz už smerujú do Španielska, ktoré ponúklo lodi bezpečné zakotvenie v prístave Valencia. Doraziť tam majú v nedeľu ráno 17. júna. Premiér Conte dodal, že sa s Macronom zhodol na "potrebe úzko spolupracovať" v otázkach migrácie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies