Taliansko nebude potrebovať úver, lebo v roku 2013 dosiahne prebytok

NETKY.SK • 4 Júl 2012, 20:39 • 2 min
Taliansko nebude potrebovať úver, lebo v roku 2013 dosiahne prebytok

Taliansko nebude potrebovať úver, lebo v roku 2013 dosiahne prebytok - Svet Taliansko nepotrebuje záchranný úver, pretože na budúci rok očakáva rozpočtový prebytok. Vyhlásil to dnes taliansky premiér Mario Monti po rokovaniach s nemeckou kancelárkou Angel

slovakia

left justify in out

img

Taliansko nepotrebuje záchranný úver, pretože na budúci rok očakáva rozpočtový prebytok. Vyhlásil to dnes taliansky premiér Mario Monti po rokovaniach s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Pripustil však, že Taliansko čaká ešte veľa práce - musí znížiť rozpočtové výdavky, posilniť hospodársky rast a vytvoriť nové pracovné miesta.

Dnešná schôdzka je prvým stretnutím oboch politikov po nedávnom summite Európskej únie (EÚ) koncom júna, na ktorom európski lídri rozhodli, že euroval môže poskytovať finančnú pomoc priamo bankám v eurozóne. To znamená, že už o ňu nemusia žiadať jednotlivé štáty, ktoré ju potom posúvajú bankám, no zároveň sa tak zvyšuje ich dlh. Práve Monti sa snažil presadiť tento návrh.

Taliansky premiér na tlačovej konferencii vyhlásil, že rozpočtový schodok Talianska by mal tento rok dosiahnuť 2 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo je zhruba polovica z priemeru v EÚ, a na budúci rok by krajina mala dokonca vykázať rozpočtový prebytok.

Kancelárka Merkelová ocenila snahu vlády v Ríme o zníženie výdavkov štátu a oživenie hospodárstva. Tretia najväčšia ekonomika eurozóny sa totiž zmieta v recesii. Vláda však pripravila balík opatrení na podporu jej rastu a podarilo sa jej pretlačiť cez parlament návrh reformy pracovného trhu, ale v oklieštenej a zmiernenej podobe.

Zdroj: TASR/AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies