REPORTÁŽ AKTUALIZOVANÉ Vláda rozhodla, že do boja proti koronavírusu zapojí aj armádu

NETKY.SK • 9 Október 2020, 09:46 • 2 min
REPORTÁŽ AKTUALIZOVANÉ Vláda rozhodla, že do boja proti koronavírusu zapojí aj armádu

BRATISLAVA - Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) posilní 267 vojakov. Po piatkovom mimoriadnom rokovaní vlády, na ktorom kabinet schválil pomoc Ozbrojených síl (OS) SR pri odstraňovaní následkov núdzového stavu, o tom informoval minister zdravotníctva SR Marek Krajčí a minister obrany SR Jaroslav Naď (obaja OĽANO).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 9. októbra 15:04

Vojaci budú vyčlenení na základe požiadaviek ministra zdravotníctva na nevyhnutný čas. Ich úlohou bude pomáhať pri odstraňovaní následkov núdzového stavu. Vláda na svojom mimoriadnom rokovaní v piatok súhlasila s vyčlenením do 1500 vojakov denne, ich reálny počet bude však závisieť od konkrétnych požiadaviek. Opatrenie bude predbežne platiť do konca roka.

 

"Vážna situácia, v ktorej sme sa ocitli si vyžaduje rýchle a profesionálne nasadenie všetkých dostupných prostriedkov tak, aby sme odbremenili zdravotnícky personál, ktorý sa od marca tohto roka v podstate nezastavil. Najhoršia situácia je na Orave, kde potrebujeme nutne zabezpečiť ďalšie ľudské sily na tento náš spoločný boj," priblížil Naď. Dodal, že v najbližšie dni pôjde o približne 350 profesionálnych vojakov a ich nasadenie musí zakaždým prejsť schválením Vlády SR.

 

img

 

Vojaci posilnia odberové tímy

"Vznikajú nám lokálne ohniská nakazených a budeme používať armádu na pretestovanie aj prostredníctvom antigénových testov," uviedol minister zdravotníctva. Pomoc vojakov bude smerovať od víkendu (10. - 11. 10.) najmä na Oravu.

 

 

Súvisiaci článok: REPORTÁŽ Počet infikovaných na Slovensku prekonal prvú tisícku za deň, premiér zvažuje sprísnenie režimu na hranici

 

Vojaci nateraz posilnia regionálne úrady verejného zdravotníctva a nemocnice. Nasadené budú tiež odberové tímy. Šéf rezortu obrany poznamenal, že na rezorte zdravotníctva bude vyčlenený aj jeden styčný dôstojník.

 

img

 

Naď pripomenul, že Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku vytvorila COVID pavilón, ktorý sa postupne zapĺňa. "Ešte dokážeme prijať desiatky pacientov, ide o 50 – 60 pacientov, ktorí tam môžu prísť," informoval. Nateraz podľa neho nepadlo rozhodnutie o uzatvorení či karanténe nejakej oblasti na Slovensku.

 

Podľa premiéra máme problém

Premiér Igor Matovič (OĽANO) potvrdil, že problém je veľmi veľký. Na Slovensku vo štvrtok (8. september) pribudlo 1184 nakazených novým koronavírusom. Pritom ide až o 75% nárast oproti tomu istému dňu v uplynulý týždeň. Poznamenal aj to, že prvýkrát bolo otestovaných viac ako 10 tisíc ľudí denne. 

 

Krajčí uviedol, že regionálne úrady verejného zdravotníctva sú už na hranici možností testovania ľudí. Zároveň ľudí vyzval k zodpovednosti a aby obmedzili sociálne kontakty. Obáva sa, že prijaté opatrenia nemusia byť dostatočné.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies