Talianska vláda prežila v Senáte hlasovanie o dôvere

NETKY.SK • 9 Október 2014, 16:26 • 2 min
Talianska vláda prežila v Senáte hlasovanie o dôvere

RÍM - Talianska vláda prežila v noci nadnes v Senáte hlasovanie o dôvere, ktoré bolo spojené so schvaľovaním reformy pracovného trhu. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Premiér Matteo Renzi v reakcii na výsledok hlasovania vyjadril spokojnosť, pretože zákon súvisiaci s reformou pracovného trhu je považovaný za kľúčový faktor oživenia ekonomiky jeho krajiny postihnutej hospodárskou krízou.  

 

Reformu predloženú na diskusiu v parlamente Renziho vládou podporila v stredu počas konferencie o zamestnanosti v Miláne aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá vyhlásila, že "je to krok správnym smerom".

 

Návrh zákona, pre ktorý sa už v Taliansku vžil anglický názov "Jobs Act", schválil Senát pomerom hlasov 165:111, dvaja senátori sa hlasovania zdržali. Agentúra AP uviedla, že rozprava o návrhu zákona mala na pôde Senátu búrlivý priebeh: jeden zo senátorov bol zranený pri bitke a ďalší hodil do predsedu hornej snemovne rokovací poriadok.

 

Hlasovanie v Senáte je len prvým v schvaľovacom procese. Zákonom sa ešte musí zaoberať dolná komora talianskeho parlamentu - Poslanecká snemovňa. 

 

"Jobs Act" sa zameriava na posilnenie zamestnanosti a vytvárania nových pracovných miest v Taliansku, kde je bez práce 44 percent mladých ľudí.

 

Nový zákon predpokladá daňové zvýhodnenie firiem, ktoré budú ľudí prijímať do trvalého pracovného pomeru, čím by sa mal znížiť počet ľudí zamestnaných na dobu určitú. Nové pracovné zmluvy by mali zamestnancov chrániť aj pred neodôvodneným prepustením z práce najmä v prvých troch, ale aj v ďalších rokoch zamestnaneckého pomeru.

 

Zákon zamestnávateľom umožňuje zmenu pracovného zaradenia zamestnanca za podmienky, že jeho plat zostane nezmenený. Zákon predpokladá aj pokusné zavedenie minimálnej mzdy v sektoroch, na ktoré sa nevzťahujú kolektívne zmluvy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies