Metropola Francúzska Paríž zakazuje používanie zdieľaných elektrických kolobežiek. Úradom už došla trpezlivosť.

NETKY.SK • 7 September 2023, 15:00 • 2 min
Metropola Francúzska Paríž zakazuje používanie zdieľaných elektrických kolobežiek. Úradom už došla trpezlivosť.

Elektrické kolobežky sú aktuálne veľkým problémom. Čoraz častejšie dochádza k stretom vodičov tohto dopravného prostriedku s chodcami či inými účastníkmi premávky. Prvé veľké európske mesto na celú situáciu už reaguje. Aké sú skúsenosti u nás?

slovakia

left justify in out

Elektrické kolobežky patria k najvyužívanejším prostriedkom osobnej mobility. Avšak s ich používaním je najmä v posledných mesiacoch spojená veľká dávka arogancie. S problémom neustáleho porušovania pravidiel a prekračovania hraníc zákona sa však nestretávame len u nás. Ako sa zdá, elektrické kolobežky sú problémom vo viacerých mestách v Európe. Jedno z nich prišlo s radikálnym riešením. 

Od 1. septembra nebude možné si v Paríži prenajať elektrické kolobežky. Rozhodnutie padlo po mestskom referende.

Hlasovania sa zúčastnilo vyše 100 tisíc Parížanov. Za zákaz sa vyslovilo 89 percent účastníkov referenda. Dôvodom hlasovania boli problémy, ktoré vytvorili kolobežky rozhádzané po celom meste, a tiež obavy o bezpečnosť ich užívateľov.


Aká je situácia u nás?

Polícia vyzýva na ohľaduplnosť. Kolobežky má pod drobnohľadom.

Podobné predpisy sa pravdepodobne v budúcnosti rozšíria aj do iných miest v Európe. Tragických udalostí totiž čoraz viac pribúda. Za zmienku stojí napríklad tragický stret muža na elektrickej kolobežke s chodkyňou v Trenčíne. Udalosť sa odohrala v závere augusta a dokonale poukázala na všetky problémy tohto dopravného prostriedku a jeho voľného používania. Vodič elektrickej kolobežky navyše podľa tvnoviny.sk podstúpil dychovú skúšku na alkohol s pozitívnym výsledkom. Nafúkal až 1,38 promile.
Pred istým časom sa zase v Liptovskom Mikuláši objavil muž na elektrickej kolobežke, ktorý na tomto dopravnom prostriedku išiel viac ako 100 km/h bez akýchkoľvek ochranných prostriedkov. Navyše, podľa informácií RTVS aktuálne na Slovensku prebieha petícia za zákaz používania elektrických kolobežiek. Polícia taktiež momentálne zberá dáta z používania kolobežiek, ktoré chce v budúcnosti aplikovať do novely zákona o cestnej premávke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: Autoviny, Foto: pixabay, FB
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies