Taliani sa prestávajú očkovať, osýpkami sa medziročne nakazilo o vyše 500 % viac ľudí

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 17:50 • 2 min
Taliani sa prestávajú očkovať, osýpkami sa medziročne nakazilo o vyše 500 % viac ľudí

RÍM - Taliansko zaznamenalo v prvých štyroch mesiacoch tohto roka 1920 prípadov vírusu závažného ochorenia osýpok, čo je 523-percentný nárast oproti rovnakému obdobiu roka 2016. Informovali o tom dnes talianske štátne zdravotnícke úrady.

slovakia

left justify in out

Informácia sa objavila v čase, keď sa talianska hlavná opozičná strana, populistické Hnutie piatich hviezd (M5S), obhajuje v reakcii na komentár amerického denníka New York Times (NYT), ktorý obvinil hnutie z aktívnej kampane zameranej proti očkovaniu.

Približne 88 percent ľudí, ktorí sa nakazili osýpkami, bolo nezaočkovaných, a 73 percent bolo vo veku 15 rokov a viac. V oficiálnej správe to uviedli Národný úrad zdravia a ministerstvo zdravotníctva. Medzi zdravotníckymi pracovníkmi sa vyskytlo 176 prípadov nákazy osýpkami, uvádzalo sa tiež v správe.

"Údaje o osýpkach sú naozaj znepokojujúce, najmä v dôsledku závažných a nebezpečných nevedeckých dezinformácií, ktoré šíria aj určité politické sily, čo viedlo niektorých ľudí k odmietnutiu očkovania," vyhlásila ministerka zdravotníctva Beatrice Lorenzinová pre tlačovú agentúru ANSA.

Poprední predstavitelia M5S, vrátane zakladateľa Beppeho Grilla, zverejnili falošné, zavádzajúce štúdie, ktoré tvrdili, že vakcíny môžu uškodiť a môžu vyvolať autizmus. Títo predstavitelia hnutia zároveň podnikali kampaň proti povinnému očkovaniu.

Dnes - po tom, čo Grillo označil kritiku v New York Times za "fake news" (falošnú správu) - sa na jeho blogu objavil hosťujúci článok imunológa odmietajúceho akúkoľvek súvislosť očkovacej látky s autizmom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies