Takto vie príroda kúzliť aj na Vianoce

NETKY.SK • 23 Október 2020, 16:41 • 2 min
Takto vie príroda kúzliť aj na Vianoce

Najkrajšie sviatky roka sú tu už o dva mesiace. Príroda si ich vie ozdobiť aj takýmito netradičnými spôsobmi.

slovakia

left justify in out

Príroda ponúka neuveriteľné divadlo, ako napríklad famóznu polárnu žiaru, ale aj veci, ktoré nie sú až také slávne a známe.

 

Iné svetlá

Ako uvádza kanál ZEK, tak medzi 5 najväčších záhad patria aj podivné svetlá na oblohe. „K ním dochádza vďaka vyrovnaniu ľadových kryštálov vo vzduchu, ktoré lámu slunečné svetlo,“ vysvetľujú s tým, že je následne unikátom, „keď bleskový výboj v búrkovom mraku spôsobuje tzv. skok slnečného svetla“. Výboj totiž umožňuje zmeniť orientáciu ľadových častíc.

 

 

V objatí stromu

Stromy, ktoré navzájom aj komunikujú a majú k sebe sociálne cítenie, sa nie vždy vyhýbajú prekážkam. No sú aj prípady, keď „stromy jednoducho konzumujú předmět, ktorý im prišiel do cesty“. Podľa ZEK takto stromy pohltili například lebku či plot. „Pokiaľ rastúcemu stromu príde do cesty nejaký predmet, tak strom nemá inú možnosť, než rásť okolo predmetu,“ dopĺňa o stromoch, ktoré tiež symbolizujú čas Vianoc.

 

Obrovské vločky

A zaujímavým príkladom, keď nám príroda ukazuje svoje kúzlo, je aj magická snehová vločka. Táto nevyhnutná súčasť Vianoc, najkrajšieho sviatku roku, má aj špeciálnu podobu. Objavili ju vo Švajčiarsku a je veľká ako štvrťdolárová minca.

 

 

Jednoduché vysvetlenie

„Tento jav, ktorý je veľmi fascinujúci a vzácny, sa dá ľahko vysvetliť. Snehové vločky bývají menšie z dôvodu minimálneho množstva kvapaliny uprostred priemernej snehovej vločky. Pokiaľ je v troposfére, v ktorej sa vločky tvoria, teplota tesne nad bodom mrazu, tak sa vločka čiastočne roztaví a vytvorí sa na nej vrstva tekutiny,“ vysvetlili na kanáli ZEK s dôvetkom, že prichádza aj možnosť pripojenia iných vločiek, ktoré sa tak spoja v jednu obrovskú.

 

Prečítajte si aj o modernej návykovej látke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies