Takmer dve tretiny obetí útoku v Istanbule boli cudzinci

NETKY.SK • 2 Január 2017, 07:18 • 2 min
Takmer dve tretiny obetí útoku v Istanbule boli cudzinci

ISTANBUL - Takmer dve tretiny - 24 z 39 - ľudí, ktorých dnes skoro ráno počas osláv príchodu nového roku v istanbulskom hudobnom klube Reina zastrelil neznámy ozbrojenec, boli cudzinci prevažne z Blízkeho východu.

slovakia

left justify in out

Uviedla to turecká štátna tlačová agentúra Anadolu. Až na štyroch už všetkých identifikovali. Mŕtvych je 25 mužov a 14 žien. Z identifikovaných je 11 tureckých občanov.

 

V klube, ktorý sa nachádza na európskom pobreží Bosporu, bolo v čase útoku asi 700 ľudí. V nemocniciach je 69 zranených, traja alebo štyria z nich sú podľa rozličných zdrojov v kritickom stave.

 

Páchateľ útoku je stále na úteku, v klube zanechal zbraň, z ktorej strieľal. Turecké orgány uvalili na celý útok informačné embargo.

K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil.

 

Medzi obeťami sú aj turecký policajt, čašník a dvaja bezpečnostní strážcovia z klubu - muž a mladá žena.

 

Libanonské ministerstvo zahraničných vecí medzičasom potvrdilo, že medzi mŕtvymi sú traja občania Libanonu a štyri ďalší utrpeli zranenia, vrátane dcéry jedného z poslancov parlamentu. Ešte dnes pre nich vyšle lietadlo so zdravotníkmi a príbuznými, ktorým ich dopraví do Bejrútu.

 

Jordánske ministerstvo zahraničných vecí eviduje troch mŕtvych a štyroch zranených Jordáncov.

 

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault povedal, že pri útoku zahynula spoločne so svojím tuniským manželom žena, ktorá mala dvojaké, francúzske a tuniské občianstvo. Keďže Francúzi sú aj medzi zranenými, kancelária parížskeho prokurátora začala trestné vyšetrovanie "teroristických vrážd a pokusov o vraždu".

 

Saudskoarabská satelitná televízia al-Arabíja informovala o siedmich mŕtvych a desiatich zranených občanoch kráľovstva. Saudská Arábia vydala vyhlásenie, že "stojí po boku bratského Turecka proti terorizmu a extrémizmu".

 

Súkromná turecká tlačová agentúra Dogan uvádza, že medzi mŕtvymi sú dvaja občania Indie, dvaja Tunisania a po jednej osobe z Kanady, Sýrie, Izraela a Belgicka. Kuvajt potvrdil jedného mŕtveho.

 

Turecké orgány zatiaľ štátnu príslušnosť obetí oficiálne nepotvrdili.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies