Od dnešného dňa sa mení režim na hraniciach. Pozrite si, na koho sa vzťahuje povinná karanténa

NETKY.SK • 26 Apríl 2021, 10:54 • 2 min
Od dnešného dňa sa mení režim na hraniciach. Pozrite si, na koho sa vzťahuje povinná karanténa

BRATISLAVA – Od pondelka sa menia pravidlá na hraniciach. Pribudli aj viaceré výnimky z karantény.

slovakia

left justify in out

Od dnes sa predlžuje diaľkový limit pre pendlerov zo susedných štátov z 30 na 100 kilometrov. Povinná karanténa sa po novom nevzťahuje na osoby, ktoré majú trvalý či prechodný pobyt na území susedného štátu do 100 kilometrov od slovenských hraníc a pracujú na území Slovenska, rovnako do 100 km od hraníc.

 

Na hranici sa však musia preukázať negatívnym výsledkom antigénového alebo PCR testu. Ten nesme byť starší ako sedem dní. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k režimu na hraniciach.

 

Výnimka z karantény bez potreby preukázať sa negatívnym výsledkom testu sa rozšíri na osoby dôležité pri udržiavaní chodu prevádzok vykonávajúcich činnosť v sektoroch poľnohospodárstva, potravinárstva, lesného hospodárstva, tiež na osoby zabezpečujúce veterinárnu starostlivosť pre hospodárske zvieratá.

 

Rovnako na osoby, ktoré sú vlastníkmi alebo držiteľmi zvierat, s cieľom zabezpečenia špecializovaného diagnostického veterinárneho vyšetrenia, chirurgického zákroku alebo liečby zvierat, ktorú poskytujú špecializované veterinárne pracoviská v iných členských štátoch EÚ. Výnimky sú platné po odsúhlasení ministerstvom pôdohospodárstva.

 

Karanténa či preukázanie sa negatívnym výsledkom testu sa nevzťahuje na tranzit občanov EÚ a ich rodinných príslušníkov územím SR. Krajinu však musia bez zastavenia opustiť do ôsmich hodín od vstupu na Slovensko. Zastaviť môžu iba na čerpacích staniciach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies