Tabaková lobby dala milióny eur na obedy s europoslancami

NETKY.SK • 4 Október 2013, 13:27 • 2 min
Tabaková lobby dala milióny eur na obedy s europoslancami

BRUSEL - Európski spotrebitelia a tabakový priemysel s napätím očakávajú ako v Štrasburgu dopadne hlasovanie o revidovanej tabakovej smernici.

slovakia

left justify in out

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) budú o nej hlasovať v utorok 9. októbra. Tabakový gigant Philip Morris International (PMI) podľa správy internetového denníka EUobserver venoval 1,5 milióna eur na obedy a večere s poslancami, v snahe presadiť zmeny smernice. Denník EUobserver sa odvoláva na údaje spolupredsedníčky politickej skupiny Zelených v EP Rebeccy Harmsovej. Podľa nej sa tabakoví lobisti v priebehu posledného roka stretli minimálne s tretinou všetkých poslancov v EP zo všetkých politických skupín.

"Povedala by som, že skúsenosti s Philip Morris, sú pre náš parlament veľmi zlé skúsenosti," uviedla v tejto súvislosti poslankyňa Harmsová. EUobserver upozornil, že spoločnosť PMI odmietla komentovať poldruhamiliónovú sumu na lobbing v neprospech smernice. Jej predstavitelia označujú obvinenia z masového lobovania za nepravdivé. V podobnom duchu ako nemecká poslankyňa vystúpil v septembri aj litovský minister zdravotníctva Vytenis Andriukaitis, ktorý má v rámci predsedníctva jeho krajiny v EÚ na starosti aj medzinštitucionálnu dohodu o tabakovej smernici. Andriukaitis odsúdil odloženie hlasovania o spornej smernici zo septembrovej plenárky na októbrovú a dodal, že pre Litvu to znamená menej času na dotiahnutie dohody ešte počas jej predsedníctva.

"Stalo sa tak kvôli rokovaniam medzi najatými lobistami a niektorými poslancami Európskeho parlamentu. Za posledných 17 mesiacoch došlo k 233 stretnutiam medzi lobistami a poslancami. Okolo 31 percent členov parlamentu bolo nejakým spôsobom ovplyvnených zo strany lobistov," vyhlásil litovský minister 11. septembra.

Zdroje z prostredia tlačového oddelenia skupiny socialistov a demokratov (S&D) v EP pre TASR potvrdili, že hlavná spravodajkyňa EP pre tabakovú smernicu Linda McAvanová je pod neustálym tlakom tabakovej lobby. Britská europoslankyňa zo skupiny S&D, členka Výboru EP pre verejné zdravie, patrí medzi tých poslancov, ktorí presadzovali ešte prísnejšiu formu smernice, ako vyšla z dielne Európskej komisie. Terčom lobistických skupín sa stali aj novinári akreditovaní v Bruseli, ktorí pokrývajú dianie v európskych inštitúciách.

Podľa nepotvrdených správ, snahou tabakovej lobby je oddialiť hlasovanie o smernici prísnejšie regulujúcej obchodovanie s tabakovými výrobkami na budúci rok. To by pre tabakový priemysel znamenalo pravdepodobne aj dlhodobejší odklad smernice. Grécko, ako ďalšia predsedajúca krajina únie, je totiž priaznivejšia naklonené tabakovému priemyslu a bude sa zaoberať najmä prípravou volieb do europarlamentu. A druhá polovica roka 2014 bude v znamení konštituovania novej Európskej komisie a poslaneckou obmenou prejde aj Európsky parlament. 

Denník EUobserver uviedol, že len spoločnosť PMI si v Bruseli najala okolo 160 lobistov, ktorí mali najskôr preskúmať postoje európskych zákonodarcov, ktorí sú pre a ktorí sú proti smernici a podľa toho pripraviť stratégie stretnutí. 

Hlavným cieľom revidovanej Smernice o tabakových výrobkoch (TPD) je zákaz ochutených a tenkých cigariet a zavedenie prísnejších pravidiel v zmysle zdravotných varovaní, ktoré budú pokrývať podstatnú časť cigaretových škatuliek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies