Szydlová: Kandidáta na europrezidenta musia podporovať všetky štáty, bez nášho súhlasu nič nebude

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 15:01 • 2 min
Szydlová: Kandidáta na europrezidenta musia podporovať všetky štáty, bez nášho súhlasu nič nebude

BRUSEL – Poľsko trvá na tom, že nového predsedu Európskej rady by mali podporiť všetky členské štáty EÚ, vyhlásila pred začiatkom summitu v Bruseli poľská premiérka Beata Szydlová. Voľba europrezidenta je prvým dôležitým bodom dnešného summitu. Favoritom je Tusk, ale jeho rodné Poľsko navrhlo vlastného kandidáta.

slovakia

left justify in out

Szydlová skonštatovala, že Únia je založená na jednote a zásadách a "so zásadami sa neobchoduje". Nepovažuje za prijateľné, aby kandidát na europrezidenta – Donald Tusk – nemal podporu domovského štátu, v tomto prípade Poľska. Poľská premiérka vyhlásila, že "bez nášho súhlasu nič nebude".

 

Varšava navrhla vlastného kandidáta na post predsedu Európskej rady, europoslanca Jaceka Saryusza-Wolského.

 

Poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski predtým vyhlásil, že chce oddialiť hlasovanie a členským štátom odkázal, že "summit bude ohrozený, ak budú trvať na dnešnej voľbe."

 

Podporu Donaldovi Tuskovi dnes vyjadril maďarský premiér Viktor Orbán. Uviedol, že dá hlas kandidátovi, ktorý je členom Európskej ľudovej strany, teda Tuskovi. Poľského protikandidáta na post europrezidenta, Jaceka Saryusza-Wolského, ľudovci zo strany vylúčili, keďže tiež podporujú Tuska.

 

Na zvolenie potrebuje víťazný kandidát kvalifikovanú väčšinu, čo znamená 55 percent členských štátov, ktoré reprezentujú aspoň 65 percent obyvateľov Únie. Doteraz bol ale vždy zvolený jednomyseľne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies