Sýrski aktivisti: Vláda naďalej používa chemické zbrane

NETKY.SK • 24 Apríl 2014, 15:45 • 2 min
Sýrski aktivisti: Vláda naďalej používa chemické zbrane

BEJRÚT - Sýrska vláda v uplynulých mesiacoch viackrát zaútočila na povstalcami ovládané oblasti aj s pomocou chemických zbraní vrátane jedovatých plynov.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok o tom s odvolaním sa na rozhovory so sýrskymi aktivistami informuje agentúra Associated Press (AP). Režim sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada však obvinenia rázne odmieta. Medzinárodné organizácie vrátane Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) zatiaľ tieto informácie takisto nepotvrdili. Jej hovorca Michael Luhan uviedol, že s prešetrovaním týchto prípadov môžu začať až po formálnej žiadosti zo strany niektorej z vlády - či už sýrskej, alebo zahraničnej. Svedkovia pre AP hovoria o desiatkach prípadov civilistov, ktorí majú zdravotné príznaky pripomínajúce útoky nervovo-paralyzačnými bojovými plynmi.

 

OPCW pritom len v stredu informovala, že sýrska vláda sa už zbavila vyše 86 percent z celkového množstva zložiek chemických zbraní, ktoré majú byť na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN zneškodnené do konca júna. Toxické činidlá, ktoré Sýria deklarovala na základe septembrovej rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, zneškodnia na palube americkej lode Cape Ray a komerčných zariadeniach na území Británie a Nemecka. Režim sýrskeho prezidenta al-Asada na chemické odzbrojenie pristúpil v záujme odvrátiť prípadný vojenský zásah zo strany USA, ktorý mal byť reakciou na použitie chemických zbraní proti civilistom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies