Prečo dobrý Boh dopúšťa zlo?

NETKY.SK • 25 Máj 2021, 07:43 • 2 min
Prečo dobrý Boh dopúšťa zlo?

Logické uvažovanie predpokladá, že ak Boh existuje a je skutočne dobrý, potom by jeho láskavosťou mal byť zamorený celý svet. Veď prečo by ten, čo miluje ľudstvo, dopúšťal nespravodlivé utrpenie?

slovakia

left justify in out

Otázka začínajúca slovom prečo, pohrýzla každú myseľ a po nej väčšinou nasleduje absolútna frustrácia. Odpoveď totiž nikdy nie je dostatočne vyhovujúca, a ak by aj bola, zlo si dýcha ďalej a pácha škodu vždy a všade.

 

Hriech
O tom, ako do sveta vstúpilo zlo, je záznam v Biblii. Stalo sa tak pre jedno nesprávne rozhodnutie Adama a Evy, a vďaka neodolateľnej chuti na zakázané ovocie, sa objavil hriech. Jeho pôsobením sa dá vysvetliť choroba, smrť a akákoľvek krivda. Čosi iné je však ponúknuť návod, ako prekonať cestu po zemi a nezanevrieť ani na Boha, ani na človečenstvo ako také.

 

Nemrhať
Kým Ježiš žil v tele človeka, stihol učiť, uzdravovať a zanechať stopu v dejinách, ktorú neodfúkne ani večne sa ponáhľajúci čas. Pri istej príležitosti, keď ho veľký zástup nasledoval na pusté miesto, len aby si vypočul pravdu o Bohu, stalo sa niečo, čo je pre fyzickú časť bytosti prirodzené. Ľudia sa unavili, a ako to už býva, zmocnil sa ich aj hlad. Ježiš vzal päť chlebov a dve ryby, a rozmnožil ich tak, že z toho vyrážalo dych. Nielenže sa nasýtil každý, kto sa v zástupe nachádzal, ale ešte sa aj zvýšilo. Žalúdky sa naplnili, ale Ježiš premýšľal múdro a pokorne. Nedovolil, aby vyšiel nazmar jediný kúsok pokrmu, všetko sa pozbieralo a s jeho príkazom aj použilo.

 

Rovnako to Boh zamýšľa aj pri pohľade na striedajúce sa obdobia, či už sa má niekto dobre alebo ho trápi súženie. Ničím netreba mrhať, ale, naopak, je dôležité ponúknuť aj zúfalstvo tomu, kto ho chce pretvoriť na prospech. Koniec koncov nevznikla v bolesti nejedna vášnivá a precítená skladba či sa nenamaľoval úchvatný obraz?

 

Zmena postoja
Uprostred zlej skúsenosti je potrebné modliť sa a vravieť o probléme Stvoriteľovi. Niekedy nie je najsprávnejšie prosiť o zmenu okolnosti, ale skôr by bolo vhodné zamerať sa na zmenu postoja.
„Bože, daj, nech nehľadím na utrpenie ako na niečo, čo nezvládnem. Pomôž mi ho uvidieť ako možnosť byť ti bližšie."

 

Tým, ktorí
A napokon je spoľahlivou hojivou masťou Biblia. V jednom verši sa píše, že tým, ktorí milujú Boha, on vypôsobí všetko zlé na dobré. Znamená to, že na konci získa duša odolnosť leva, schopnosť viac súcitiť a ktovie, čo ešte. Boh má pripravený plán, a to pre každého bez výnimky. Dôkazom je skutočnosť, že srdce bije, ozýva sa dych a telo sa hýbe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies