Predsedovia Najvyšších súdov SR a ČR rokovali o kľúčových témach. Na čom sa zhodli?

NETKY.SK • 7 September 2021, 15:50 • 2 min
Predsedovia Najvyšších súdov SR a ČR rokovali o kľúčových témach. Na čom sa zhodli?

BRATISLAVA - Podujatie sa konalo dnes v Bratislave. Obaja zástupcovia justície sa zhodli na potrebe vzájomnej spolupráce v rôznych smeroch.

slovakia

left justify in out

Predsedovia Najvyšších súdov Slovenskej a Českej republiky Ján Šikuta a Petr Angyalossy opäť pokračujú v tradícii spoločných pracovných stretnutí, ktoré na určitý čas pre pandémiu prerušili. Dnes sa stretli na pôde Najvyššieho súdu v Bratislave. Okrem iného išlo o prvé oficiálne stretnutie podpredsedov oboch súdov, Andrey Moravčíkovej a jej českého kolegu Petra Šuka.

 

Prehlbovanie spolupráce 

 

Obaja predsedovia sa opätovne zhodli na tom, že prehlbovanie vzájomnej spolupráce je do budúcna kľúčovým prvkom. Avšak nielen na úrovni predsedov a podpredsedov, ale aj medzi jednotlivými kolégiami. Spolupráca kolégií je na výbornej úrovni, čo dokazujú aj spoločné pracovné výjazdové zasadnutia.

 

Možno vás zaujmeFico vyzval Lipšica na odchod z funkcie. Označil ho za etalón špiny

 

Tie takisto zasiahla pandémia a nejaký čas sa nekonali, no aj túto tradíciu opäť obnovujú. „V októbri bude slovenské trestnoprávne kolégium hostiť českých kolegov, následne odcestujú sudcovia občianskoprávneho a obchodnoprávneho kolégia na výjazdové zasadnutie do Českej republiky,“ vysvetlil predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta.

 

Rovnocenní partneri

 

Stretnutie sa nieslo aj v znamení tém odborného vzdelávania sudcov, či už vo forme výjazdových seminárov alebo školení priamo na jednotlivých súdoch. Vedenie oboch súdov zdôraznilo aj potrebu spolupráce v prípade výberových konaní na sudcov či podporného personálu, ako sú napríklad asistenti sudcov.

 

Prečítajte si tiežGenerálny prokurátor nariadil zničiť USB kľúč s nahrávkou Gorila

 

Témou bola i organizačná štruktúra súdov či špecializácia senátov, čo na českom Najvyššom súde funguje, pretože majú iné zloženie kolégií. „Sme rovnocenní partneri, preto je naša vzájomná spolupráca samozrejmosťou. Podobní sme si v rôznych smeroch, kultúrne, názorovo i legislatívne, a tak je výmena poznatkov a skúseností úplne prirodzená. Veľmi ma teší, že sme tradíciu pravidelných stretnutí mohli opäť obnoviť,“ poznamenal predseda Najvyššieho súdu ČR Petr Angyalossy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies