Sýrska skupina žiada výmenu väzňov za telá zo zostreleného ruského vrtuľníka

NETKY.SK • 5 August 2016, 10:12 • 2 min
Sýrska skupina žiada výmenu väzňov za telá zo zostreleného ruského vrtuľníka

DAMASK - Sýrska skupina vo štvrtok oznámila, že má telá piatich ľudí zo zostreleného ruského vrtuľníka, a výmenou za ne požaduje prepustenie väzňov. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ruský vojenský vrtuľník bol zostrelený v pondelok 1. augusta v sýrskej provincii Idlib ovládanej povstalcami. Zahynulo všetkých päť ľudí na palube a išlo tak o najväčšiu oficiálne známu stratu na životoch v radoch ruských ozbrojených síl od začiatku ich operácií v Sýrii.

 

Požiadavka na výmenu bola vyjadrená vo vyhlásení, ktoré mala agentúra Reuters možnosť vidieť, a podpísala sa pod neho sýrska skupina nazývajúca sa "Všeobecný fond pre záležitosti väzňov".

 

Skupina žiada prepustenie väzňov zadržiavaných vo väzniciach sýrskej vlády a libanonského hnutia Hizballáh, ktoré je šiitským spojencom Damasku. Skupina neuviedla, kto sú spomenutí väzni, a ani to, prepustenie koľkých z nich žiada.

 

Sýrska skupina zároveň požaduje ukončenie blokády oblastí, ktoré obliehajú sýrska armáda a jej spojenci, a tiež dodávku značného množstva humanitárnej pomoci ľuďom žijúcim v obliehaných oblastiach.

 

Vyhlásenie obsahovalo aj kópie dokumentov, s najväčšou pravdepodobnosťou dokladov totožnosti, ktoré patrili ľuďom zabitým pri zostrelení vrtuľníka.

 

Ruské ministerstvo obrany v pondelok informovalo, že ruský vojenský transportný vrtuľník Mi-8 zostrelili v Sýrii po tom, ako doručil humanitárnu pomoc do mesta Aleppo a už sa vracal na hlavnú leteckú základňu Ruska v západosýrskej provincii Lázikíja.

 

K zodpovednosti za zostrelenie vrtuľníka sa bezprostredne neprihlásila žiadna organizácia. Bojovníci Islamského štátu (IS) nie sú v oblasti aktívni, ale pôsobia tam iné islamistické povstalecké skupiny, ako aj umiernení povstalci podporovaní Washingtonom a jeho spojencami.

 

Rusko od vlaňajšieho septembra podporuje náletmi sýrskeho prezidenta Bašára Asada a útočí na povstalcov.

Rusko a Sýria sa zatiaľ k požiadavke skupiny nevyjadrili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies