Sýrska armáda mohla použiť chemické zbrane bez Asadovho súhlasu

NETKY.SK • 9 September 2013, 07:59 • 2 min
Sýrska armáda mohla použiť chemické zbrane bez Asadovho súhlasu

BERLÍN - Divízni a brigádni velitelia sýrskej armády štyri a pol mesiaca opakovane žiadali prezidenta Bašára Asada o povolenie použiť proti povstalcom chemické zbrane, vždy však dostali zamietavú reakciu. Tvrdí to nemecký nedeľník Bild am Sonntag, ktorý sa odvoláva na informácie z nemeckých bezpečnostných kruhov.

slovakia

left justify in out

To, že Asad nemusel chemický útok odsúhlasiť, má dokazovať rádiová komunikácia veliteľov, ktorú zachytila špionážna loď nemeckého námorníctva Oker, operujúca pri pobreží Sýrie. Podľa odborníkov na odpočúvanie požiadavky veliteľov na nasadenie jedovatého plynu prezidentský palác vždy zamietol, takže útok z 21. augusta pravdepodobne nebol schválený Asadom osobne. Pri tomto útoku na predmestí Damasku, ktorý povstalci a americká vláda pripisujú sýrskemu režimu, malo zahynúť viac než 1400 ľudí.

Šéf nemeckej tajnej služby BND Gerhard Schindler sa minulý týždeň stretol za zatvorenými dverami s členmi parlamentných výborov pre obranu a zahraničné vzťahy. Poslancom podľa denníka Bild povedal, že sýrska občianska vojna by mohla pokračovať celé roky. Pred poslancov predstúpil aj náčelník generálneho štábu nemeckej armády generál Volker Wieker, ktorý uviedol, že v Sýrii rastie medzi povstalcami vplyv skupín napojených na al-Káidu.

Nemecká vláda spolu s Európskou úniou viní z útoku sýrsku vládu, ale pred začatím akejkoľvek Američanmi vedenej vojenskej operácie chce počkať na správu zbrojných inšpektorov OSN. Kancelárka Angela Merkelová, ktorú o dva týždne čakajú parlamentné voľby, v rozhovore pre Bild am Sonntag zopakovala, že Nemecko sa nebude podieľať na žiadnej vojenskej intervencii, no nasadenie chemických zbraní by malo zostať bez odozvy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies