Sýria začala s likvidáciou výrobní a skladov chemických zbraní

NETKY.SK • 19 Január 2015, 18:57 • 2 min
Sýria začala s likvidáciou výrobní a skladov chemických zbraní

AMSTERDAM - Sýria začala dnes s dlho odkladanou demoláciou podzemných bunkrov a krytov, ktoré slúžili na výrobu a skladovanie sýrskeho arzenálu chemických zbraní. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

slovakia

left justify in out

Po vstupe do Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) odovzdal vlani Damask na likvidáciu 1300 ton otravných látok, avšak s demoláciou zariadení určených na ich výrobu a uskladnenie mešká už niekoľko mesiacov.
     

Demolačné práce v prvom tuneli sa začali 24. decembra, avšak v dôsledku nepriaznivého počasia museli byť dočasne pozastavené. Podľa zdroja blízkeho OPCW bude tunel do konca januára zaliaty betónom.
     

"Práce sa konečne rozbehli, čo je dobrá správa. Vyskytli sa tam nejaké technické problémy a celý proces spomaľovalo nepriaznivé počasie," uviedol pre agentúru Reuters iný zdroj.
     

Sýrsky prezident Bašár Asad na jeseň v roku 2013 súhlasil s odovzdaním celého arzenálu chemických zbraní po tom, ako Spojené štáty pohrozili vojenskými údermi v reakcii na smrtiaci chemický útok na predmestí Damasku. Pri útoku sarínom z 21. augusta 2013 zahynulo niekoľko stoviek ľudí. Niektoré odhady hovoria až o 1700 obetiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies