Sýria prepustila občana USA vďaka pomoci Moskvy, o ktorú požiadal Obama

NETKY.SK • 9 Apríl 2016, 07:32 • 2 min
Sýria prepustila občana USA vďaka pomoci Moskvy, o ktorú požiadal Obama

WASHINGTON - Prepustenie občana Spojených štátov zadržaného vládnymi orgánmi v Sýrii, o ktorom informovalo dnes americké ministerstvo zahraničných vecí, je výsledkom iniciatívy Ruska. Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová to uviedla vo vyhlásení, z ktorého cituje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Američana, identifikovaného zdrojmi AP ako Kevin Patrick Dawes, podľa ruského ministerstva zahraničných vecí dopravili 1. apríla zo Sýrie letecky práve do Moskvy, kde ho vydali tamojšiemu veľvyslanectvu USA.

 

"Americký prezident Barack Obama prednedávnom oslovil ruského prezidenta Vladimira Putina s osobnou žiadosťou o pomoc pri pátraní po amerických občanoch, ktorí by sa mohli nachádzať na území Sýrie," vyhlásila Zacharovová. "Výsledkom tejto činnosti bolo zistenie, že jeden z nich - Kevin Dawes - sa nachádza vo väzbe pre nezákonný vstup do krajiny a iné prečiny. V reakcii na našu prosbu sýrske orgány uznali, že je možné preukázať zhovievavosť a prepustiť tohto Američana z humanitárnych dôvodov," dodala hovorkyňa.

 

Súčasťou vyhlásenia Ruska, ktoré na rozdiel od USA v Sýrii podporuje vládu prezidenta Bašára Asada, je taktiež vyjadrenie nádeje, že Washington ocení prepustenie Dawesa ako ústretové gesto zo strany Damasku.

 

Ministerstvo zahraničných vecí USA predtým informovalo o prepustení Američana zadržiavaného v Sýrii približne štyri roky, pričom nezverejnilo jeho meno ani dôvody jeho zadržania. Podľa nemenovaných amerických predstaviteľov, na ktorých sa odvoláva AP, ide o Kevina Patricka Dawesa, 33-ročného fotografa na voľnej nohe zo San Diega.

 

Hovorca amerického rezortu zahraničných vecí Mark Toner informoval, že k prepusteniu tohto Američana došlo pred niekoľkými dňami, a okrem Ruska sa poďakoval za pomoc aj Česku, ktorého diplomati v Sýrii zastupujú záujmy USA. "Sme povďační za úsilie, ktoré vyvinula ruská vláda v mene tohto amerického občana," povedal hovorca s tým, že k prepusteniu prispela taktiež konzulárna podpora zo strany Čechov.

 

Toner hovoril o prepustenom Američanovi ako o "zadržiavanej" osobe, a nie ako o obeti únosu, ako predtým informovali médiá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies