Syndróm FOMO – fear of missing out: Nie je to nový fenomén, ale sociálne siete ho zvýraznili

NETKY.SK • 15 Január 2024, 09:00 • 2 min
Syndróm FOMO – fear of missing out: Nie je to nový fenomén, ale sociálne siete ho zvýraznili

Priemerný človek strávi na sociálnych sieťach 147 minút denne[1]. Z tohto dôvodu si viac ako kedykoľvek predtým uvedomujeme, ako ostatní trávia svoj čas. Zdá sa, že každá párty, dovolenka a dokonca aj jedlo vonku sú zdokumentované, aby ich mohol vidieť celý svet.

slovakia

left justify in out

Strach z premeškania alebo FOMO sa týka pocitu alebo vnímania, že ostatní sa viac bavia, žijú lepšie životy alebo zažívajú lepšie veci ako vy. Zahŕňa hlboký pocit závisti a ovplyvňuje sebaúctu. Nie je to len pocit, že by ste mohli v tejto chvíli robiť lepšie veci, ale je to pocit, že prichádzate o niečo zásadne dôležité, čo práve teraz zažívajú iní.

Priemerný človek strávi na sociálnych sieťach 147 minút denne. Z tohto dôvodu si viac ako kedykoľvek predtým uvedomujeme, ako ostatní trávia svoj čas. Zdá sa, že každá párty, dovolenka a dokonca aj jedlo vonku sú zdokumentované, aby ich mohol vidieť celý svet.

Pre niektorých môže tento neustály prúd dokumentácie viesť k tomu, že zažijú FOMO alebo strach z premeškania. Hoci FOMO nie je diagnostikovateľný psychologický stav - aspoň zatiaľ - tento jav môže priamo ovplyvniť duševné aj fyzické zdravie. Aj keď sociálne médiá môžu byť veľkou príčinou FOMO, určite nie sú jediným vinníkom. Pocit chcieť zapadnúť a patriť ďaleko zastaráva internet. 

Ak zažívate FOMO pravidelne, existujú spôsoby, ako to prekonať.

Postihnúť môže každého

Tento jav sa stáva čoraz bežnejším – čiastočne vďaka sociálnym médiám – a môže spôsobiť značný stres vo vašom živote. Môže postihnúť takmer každého, ale niektorí ľudia sú vystavení väčšiemu riziku.

Prečítajte si, čo by ste mali vedieť o histórii FOMO, čo hovoria výskumy, ako to rozpoznať vo svojom živote a ako spravovať FOMO, aby to negatívne neovplyvnilo vaše šťastie.

Stručná história FOMO

Myšlienka, že by ste mohli prísť o dobrý čas, nie je v našej dobe nová. Hoci sa predpokladá, že existuje už celé stáročia (dôkazy FOMO môžete vidieť v starovekých textoch), skúmali sa len počas niekoľkých posledných desaťročí, počnúc výskumným dokumentom z roku 1996 od marketingového stratéga, Dr. Dana Hermana, ktorý vytvoril výraz „strach z premeškania“.

Od nástupu sociálnych médií sa však FOMO stalo zrejmejším a študovalo sa častejšie. Sociálne médiá urýchlili fenomén FOMO niekoľkými spôsobmi. Poskytuje situáciu, v ktorej porovnávate svoj bežný život s  vrcholmi  života iných.

Preto sa váš zmysel pre „normálnosť“ skresľuje a zdá sa, že ste na tom horšie ako vaši rovesníci. Môžete vidieť detailné fotografie svojich priateľov, ako si užívajú zábavné chvíle bez vás, čo si ľudia v minulých generáciách nemuseli tak ľahko uvedomovať.

Sociálne médiá vytvárajú platformu na chválenie sa; je to miesto, kde veci, udalosti a dokonca aj samotné šťastie občas súťaží. Ľudia porovnávajú svoje najlepšie zážitky s dokonalým obrazom, čo vás môže viesť k tomu, že sa budete pýtať, čo vám chýba.

Príznaky stavu

Aj keď FOMO v súčasnosti nie je diagnostikovateľný stav, môže mať špecifické príznaky, podľa správy z roku 2021 v Technologickom predpovedaní a sociálnych zmenách. Niektoré z týchto príznakov zahŕňajú:

- Obsedantne kontrolujte sociálne siete, aby ste videli, čo robia ostatní,

- Zažívanie negatívnych pocitov pri porovnávaní vlastného života s tým, čo sa zdá, že robia iní na sociálnych sieťach,

- Pocit psychickej vyčerpanosti zo sociálnych sietí.

 

Ďalšie príznaky FOMO, podľa Erin Vogel, Ph.D, sociálnej psychologičky a docentky na University of Oklahoma Health Sciences Center, môžu zahŕňať:

- Prekročenie časového rozvrhu (snaženie sa byť vždy všade),

- Odstúpenie od ostatných,

- Pocit fyzickej únavy,

- Pocit smútku, úzkosti alebo depresie,

- Ťažkosti so sústredením,

- Problémy so spánkom.

Identifikujte svoje spúšťače

"Niekedy môže byť FOMO paralyzujúce," hovorí Dr. Sullivan. "Vtiahne ťa to do tejto králičej nory a paralyzuje ťa."

Z tohto dôvodu, ak identifikujete, aké sú vaše spúšťače, môžete sa snažiť vyhnúť sa týmto spúšťačom alebo sa pripraviť na to, ako reagovať, keď sa tieto spúšťače vyskytnú

MOMO, JOMO, FOBO: Viac než len rýmovačky

Inšpirované FOMO sa objavilo aj niekoľko ďalších súvisiacich konceptov:

FOBO (Strach z lepších možností): Ide o strach, že prichádzate o potenciálne lepšie alternatívy.

MOMO (Mystery of Missing Out): Toto sa týka strachu, že prichádzate, ale nemáte žiadne poňatia o tom, o čo prichádzate.

ROMO: (Reality of Missing Out): To znamená vedieť, že o nič neprichádzate.

FOJI (Fear of Joining In): Strach zo zdieľania vecí na sociálnych sieťach, ale bez odozvy.

JOMO (Joy of Missing Out): Toto je opak FOMO a vzťahuje sa na pozitívne pocity z vynechania alebo odpojenia od sociálnych médií.

Pomoc psychológa je na mieste

Mnohé z týchto nástrojov na správu si môžete osvojiť sami, no niekedy môžu byť situácie o niečo zložitejšie, najmä ak si nie ste istí, kde začať.

„Psychológ, ktorý sa špecializuje na interpersonálnu terapiu alebo kognitívno-behaviorálnu terapiu, môže byť nápomocný pri riadení FOMO a uistiť sa, že si idete za svojimi snami v realite a nie online,“ odporúča Dr. Sullivan.

Koniec koncov, keď sa bojíte, že o niečo prichádzate, je dobré vedieť, že máte vo svojom tíme niekoho, kto rozumie vašim skúsenostiam.

Zdroje:

https://www.verywellmind.com/how-to-cope-with-fomo-4174664

https://www.forbes.com/health/mind/the-psychology-behind-fomo/

https://health.clevelandclinic.org/understanding-fomo

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: linkedin.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies