ŠVPS bude preverovať nové označovanie mäsa

NETKY.SK • 12 Apríl 2015, 11:49 • 2 min
ŠVPS bude preverovať nové označovanie mäsa

BRATISLAVA - Po novom by mal mať spotrebiteľ jasno už aj v tom, odkiaľ pochádza bravčové, kozie, ovčie a hydinové mäso, ktoré si vkladá do nákupného košíka.

slovakia

left justify in out

Z obalu by mal vyčítať, kde bolo zviera chované a zabité. Nové pravidlá označovania sa vzťahujú na tovar, ktorý bol uvedený na trh od začiatku apríla. Či tomu tak skutočne je, si chcú preveriť inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS). "Bola nariadená cielená kontrola povinných údajov pri označovaní čerstvého, chladeného a mrazeného mäsa z ošípaných, oviec, kôz a hydiny,“ uviedla Paulína Komarová zo ŠVPS.


Kontrola je naplánovaná na obdobie štyroch týždňov. "Po jej vyhodnotení sa na základe zistených nedostatkov a ich závažnosti určí ďalší postup,“ skonštatovala Komarová. Tomu, kto vyrába, balí alebo umiestňuje na trh nesprávne označené potraviny alebo neoznačené, hrozí pokuta od 100 do 100 tisíc eur.


Od prvého apríla sa nariadením Európskej komisie stanovila povinnosť uvádzať krajinu pôvodu alebo miesto pôvodu na etikete čerstvého, chladeného a mrazeného mäsa z ošípaných, oviec, kôz a hydiny. Pri hovädzom mäse povinnosť označovania platí už dlhší čas.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies