Sviečky môžu byť škodlivejšie ako cigarety. Čo všetko môžu spôsobiť?

NETKY.SK • 30 Január 2018, 06:00 • 2 min
Sviečky môžu byť škodlivejšie ako cigarety. Čo všetko môžu spôsobiť?

BRATISLAVA - Máte radi dlhé zimné večery s knihou, pohárom vína a horiacou sviečkou? Možno robíte veľa pre svoju psychiku, nie už tak úplne pre svoje zdravie. Prečítajte si, ako si vybrať sviečky a ako s nimi zaobchádzať, aby vám neškodili.

slovakia

left justify in out

Podľa štúdie, ktorú vykonal Dánsky výskumný inštitút, je horiaca sviečka v uzavretej miestnosti ďaleko škodlivejšia ako cigarety. Hoci je Dánsko krajinou s vysokou mierou rôznych opatrení, nálepky s varovaním na sviečkach im zatiaľ chýbajú. Dáni sviečky zapaľovať neprestali, vzali však na vedomie, že je pre ich zdravie podstatné v domovoch viac vetrať.

 

Podľa amerických štúdií najviac škodia sviečky parafínové, ktoré obsahujú zvyšky ropných produktov. Ich spaľovanie teda naozaj uvoľňuje toxické látky. Vedľa sadzí sa zo sviečok totiž môžu uvoľňovať aj formaldehydy, toluén a oxid uhličitý. Nebezpečné sú najmä vonné sviečky.

 

Škodlivé je najmä ich pálenie v uzavretých miestnostiach, napríklad v kúpeľni. Pravidelné zapaľovanie sviečok v uzavretom priestore môže viesť až k astme a rakovine pľúc. Za bežných okolností ale zapaľovanie sviečok neprináša žiadne väčšie riziká.

 

Dôležité je pravidelne vetrať a po uhasení sviečky všetok dym dostať z bytu. Sviečka by tiež nemala horieť dlhšie ako štyri hodiny a nemali by ste ju sfúknuť, ale uhasiť ju tak, že ponoríte knôt do vosku. Ak chcete mať istotu, že sviečka nie je zdraviu škodlivá, kupujte tie zo včelieho či rastlinného vosku alebo bio sviečky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies