Svetové ceny základných druhov potravín medziročne klesli o 12 %

NETKY.SK • 28 Júl 2013, 16:13 • 2 min
Svetové ceny základných druhov potravín medziročne klesli o 12 %

VIEDEŇ - Svetová banka očakáva, že tento rok bude rekordná úroda kukurice v Spojených štátoch, Európe, Číne a Brazílii.

slovakia

left justify in out

Ceny potravín na svetovom trhu po minuloročných rekordoch teraz klesajú. Rakúsky denník Die Presse uviedol, že v treťom štvrťroku krátko po sebe zlacnelo na globálnom trhu obilie, ale aj tuky, oleje, cukor a mäso.

Denník sa odvoláva na štvrťročnú správu Svetovej banky o cenách potravín Food Price Watch Report. Podľa nej ceny potravín v porovnaní s augustom 2012, v ktorom dosiahli najvyššie historické hodnoty, klesli v priemere o viac ako 12 %.

Svetová banka uvádza, že pokles cien hlavných druhov potravín súvisí so zvýšením ich výroby, ale aj so znížením dopytu po nich. K poklesu dopytu došlo v arabskom regióne, Japonsku a Číne. Na ceny tlačí aj rast skladových zásob. Súčasne dochádza k obmedzeniu výroby biopalív z poľnohospodárskych plodín.

Svetová banka očakáva, že tento rok bude rekordná úroda kukurice v Spojených štátoch, Európe, Číne a Brazílii.

Napriek uvoľňovaniu napätia na globálnom trhu so základnými potravinami Svetová banka pozoruje určitý čas zvyšovanie subvencií na potraviny. Za takú formu pokladá aj poskytovanie potravín za znížené ceny chudobným. Banka túto formu pomoci kritizuje, lebo v skutočnosti sa potraviny dostávajú chudobným len v obmedzenom rozsahu.

Podľa nových štúdií Svetovej banky, ktoré sa vypracovali na Blízkom východe a v severnej Afrike, sa dostáva len 35 % subvencovaných potravín správnym adresátom. Ekonóm Svetovej banky José Cuesta povedal, že subvencovanie cien potravín podporuje korupciu, zvyšuje daňové náklady a nemá takmer nijaký vplyv na hladujúce obyvateľstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies