Svetová zdravotnícka organizácia odporúča krajinám, aby nevyžadovali očkovacie certifikáty o COVID-19

NETKY.SK • 16 Január 2021, 16:06 • 2 min
Svetová zdravotnícka organizácia odporúča krajinám, aby nevyžadovali očkovacie certifikáty o COVID-19

MOSKVA - Výbor WHO pre núdzové situácie v súvislosti s COVID-19 odporúča krajinám, aby nevyžadovali od cestujúcich potvrdenia o očkovaní proti koronavírusu. Informuje webová stránka Rospotrebnadzoru (Federálna služba pre dohľad nad ochranou práv spotrebiteľa).

slovakia

left justify in out

Vyhlásenie vzniklo na základe výsledkov šiesteho zasadnutia výboru Svetovej zdravotníckej organizácie, ktoré sa konalo 14. januára a na ktorom sa zúčastnili vedecké organizácie Ruskej federácie.

 

img

 

"Zvažuje sa zavedenie očkovacích osvedčení COVID-19 pre cezhraničné cestovanie. Odborníci WHO odporučili, aby krajiny od cestujúcich nevyžadovali takéto doklady, pretože dostupnosť vakcín v mnohých krajinách sveta je extrémne obmedzená a ich účinnosť sa ešte skúma", hovorí správa.

 

Dodáva sa, že kvôli objavu britského kmeňa COVID výbor tiež odporučil zvýšenie laboratórnej kapacity na sekvenovanie koronavírusov a vyzval na rýchlu výmenu údajov o ich genetických sekvenciách. Tieto opatrenia pomôžu zlepšiť vedomosti o úspešnej liečbe infekcií.

 

img

 

Zdôrazňuje sa, že Rospotrebnadzor bude naďalej spolupracovať s WHO pri výmene údajov o koronavíruse.

 

Očkovací pas je špeciálny digitálny dokument s informáciami o očkovaní proti infekčnej chorobe. Očkovací preukaz je kompletne vyplnený v angličtine alebo francúzštine. Môže byť navyše vyplnené v inom jazyku. Osvedčenie je platné, iba ak je použitá vakcína alebo profylaxia schválená WHO.

 

 

Očkovací pas

Od 1. januára 2021 v Ruskej federácii na portáli verejných služieb môže dostať očkovací pas v elektronickej podobe každý, kto dostal očkovanie proti koronavírusu. Dokument obsahuje QR-kód. Je ľahké sa ním preukázať kedykoľvek, napríklad z telefónu. Takéto pasy navyše nemožno falšovať.

 

img

 

Podobné očkovacie pasy sa plánovali vydávať v krajinách Európskej únie a Anglicku, zatiaľ ich zavádza iba Izrael. O otázke zavedenia takzvaných imunitných pasov v krajinách EÚ pre tých, ktorí boli očkovaní proti novej koronavírusovej infekcii sa zatiaľ len rokuje.

 

Zdroj:   https://ria.ru/20210114/vaktsinatsiya-1593038721.html

            https://ria.ru/20210116/sertifikaty-1593336961.html

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies