V prezidentských voľbách v Rusku odovzdalo hlas už vyše 40 percent voličov

NETKY.SK • 16 Marec 2024, 17:13 • 2 min
V prezidentských voľbách v Rusku odovzdalo hlas už vyše 40 percent voličov

Vyše 40 percent voličov zatiaľ hlasovalo v trojdňových ruských prezidentských voľbách, ktoré pokračujú druhým dňom, uviedla ústredná volebná komisia. Podľa agentúry TASS ide o údaj k 13.32 h moskovského času (11.32 h SEČ).

slovakia

left justify in out

Trojdňové hlasovanie sa skončí v nedeľu (17. 3.). Očakáva, že si v ňom zabezpečí už piaty mandát súčasný vládca Kremľa Vladimir Putin.

Podľa médií narušili v piatok (15. 3.) voľby na viacerých miestach incidenty, vrátane poliatí volebných urien na Kryme zelenou farbou. Volebná komisia na Kryme oznámila, že po dvoch prípadoch poškodenia zaviedla vo volebných miestnostiach ďalšie bezpečnostné opatrenia.

„Aby nikto nemohol poškodiť a ovplyvniť vôľu obyvateľov Krymu, rozhodli sme, že policajti budú mať možnosť prezerať všetky veľké tašky a balíčky, s ktorými voliči do miestnosti prídu,“ oznámila komisia. Voliči tiež nemôžu k urnám pristupovať s nápojmi.

Ukrajinský Krymský polostrov Moskva nelegálne anektovala v roku 2014. K incidentom s farbou vo volebných miestnostiach došlo v Simferopole a v Jalte.

Ruský režim podľa zahraničných médií usiluje o vysokú účasť, ktorá by legitimizovala ďalšie Putinove pôsobenie v úrade a ukázala jednotu národa, ktorý sa pre inváziu na Ukrajinu ocitá v čoraz väčšej medzinárodnej izolácii.

Vysokú účasť blížiacu sa k 70 percentám registruje napríklad Belgorodská oblasť hraničiaca s Ukrajinou, kde v sobotu (16. 3.) pri ostreľovaní zahynuli dvaja ľudia, či okupované ukrajinské územia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: RTVS, Obyvateľka Ruska odchádza z volebnej miestnosti v Petrohrade. (spravy.rtvs.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies