Svetová banka vydala prvé dlhopisy v čínskej mene

NETKY.SK • 7 Január 2011, 08:28 • 2 min
Svetová banka vydala prvé dlhopisy v čínskej mene

Svetová banka vydala prvé dlhopisy v čínskej mene

slovakia

left justify in out

Svetová banka (SB) vydala tento týždeň prvýkrát dlhopisy v čínskej mene. Banka, ktorá emitovala dlhopisy v hodnote 500 miliónov jüanov (57,64 milióna eur), v stredu (5. 1.) uviedla, že cieľom je podpora jüanu na medzinárodných finančných trhoch.
      Do dnešných dní vydávali dlhopisy v čínskej mene známej aj ako renminbi iba Ázijská rozvojová banka a firmy ako McDonald's alebo Caterpillar. Pred tromi rokmi začal fungovať v Hongkongu prvý trh pre dlhopisy denominované v jüanoch a v septembri minulého roka prvé takéto dlhopisy tam vydala čínska vláda.
      Podiel Číny v Svetovej banke, ktorá sa podieľa na finančnej a technickej pomoci najmä rozvojovým krajinám, sa bude podľa vedenia SB stále zvyšovať. Možno očakávať, že Čína sa časom stane tretím najväčším akcionárom v SB, a to po Spojených štátoch a Japonsku.
      Šéfka oddelenia banky pre medzinárodné kapitálové trhy Doris Herrera-Polová povedala, že "pre SB je to prelomová transakcia, keďže ide o prvú emisiu dlhopisov v renminbi". Táto transakcia podľa nej zároveň signalizuje veľký záujem Svetovej banky o podporu trhu s čínskou menou.

Zdroj: TASR/BBC



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies