Vyriešia elektrické autá klimatický problém?

NETKY.SK • 31 Január 2022, 13:26 • 2 min
Vyriešia elektrické autá klimatický problém?

BRATISLAVA - Vlády po celom svete investujú do rozvoja elektromobility miliardy dolárov. Elektromobily v súčasnosti tvoria 1 % celosvetového trhu a toto číslo bude iste narastať. Elektrické vozidlá vyrábajú väčšinou v Číne, ktorá produkuje 60 % svojej energie z uhlia.

slovakia

left justify in out

Zástancovia elektromobilov veria, že majú obrovský potenciál a môžu nám pomôcť dosiahnuť nulové emisie. Z krátkodobého pohľadu majú elektromobily vyššie emisie oxidu uhličitého ako konvenčné vozidlá. Napríklad pri ich výrobe uvoľňujú viac emisií ako pri výrobe benzínového auta. Problém z pohľadu vylučovania emisií predstavuje aj výroba batérií.

 

img

 

Z dlhodobého pohľadu záleží aj na tom, ako často človek jazdí a akú elektrickú sieť využíva. Týchto faktorov je oveľa viac. Je však zrejmé, že elektromobily ani napriek tomu nikdy nedokážu znížiť uhlíkovú stopu na takú úroveň, akú ľudstvo a Zem potrebujú.

 

Prečítajte si tiež: Firma General Motors ohlásila rekordnú investíciu!

 

Čaká nás teda úplne odstránenie konvenčných vozidiel? Podľa odborníkov musíme najprv zvládnuť prvý krok, ktorým je pochopiť, či každé mesto a každá obec dokážu zvládnuť prechod od konvenčných vozidiel na elektromobily.

 

img

 

Samotné elektromobily nepredstavujú 100 % prostriedok pre dekarbonizáciu. Za plnohodnotnejšiu odpoveď na klimatické otázky by sme ich mohli považovať vtedy, ak by sme s ich zavádzaním spĺňali aj ďalšie predpoklady, ako napríklad dekarbonizáciu elektrických sietí a podobne.

 

Mestá a obce musia spolupracovať s regionálnymi inštitúciami na vytváraní zelených zdrojov energie, čím sa im môže podariť odblokovať potenciál elektromobilov pri znižovaní emisií.

 

K téme: Najlacnejšie a najdrahšie elektromobily na Slovensku! Dostanete na ne dotácie? Ako je to vo svete?

 

Musia tiež diverzifikovať spôsob, akým sa starajú o dopravu. Klimatický prechod preto podľa niektorých pripomína skôr desaťboj ako maratón. Mestá sa musia snažiť o spoluprácu pri aplikácii zmien, čo je ďalší dôležitý krok na ceste k úspešnému dokončeniu misie.

 

img

 

Pre súkromnú dopravu to znamená napríklad presunúť niekoľko úloh áut s konvenčnými motormi na verejnú dopravu, ale je potrebné počítať aj s bicyklami, chôdzou či železničnou dopravou. Takisto je potrebné vytvoriť kultúru, ktorá umožní zníženie frekvencie dopravy, to znamená umožniť prácu z domu alebo online schôdze. Mnohí preto stále pripomínajú, že cesta k dosiahnutiu nulových emisií spočíva v kombinácií viacerých faktorov.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Toyota mieri na Mesiac!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies