Svet znižuje svoju závislosť od fosílnych palív. Tri kľúčové odvetvia to však nedokážu

NETKY.SK • 12 Február 2024, 10:00 • 2 min
Svet znižuje svoju závislosť od fosílnych palív. Tri kľúčové odvetvia to však nedokážu

Dramatické zmeny v energetike a elektrické vozidlá znižujú spotrebu fosílnych palív. Lodná doprava, letectvo a priemysel sú však ešte ďaleko od nulovej spotreby.

slovakia

left justify in out

Podľa novej analýzy ľudstvo dosiahlo nerovnomerný pokrok v znižovaní závislosti od fosílnych palív. Stále však existujú tri oblasti nášho života, v ktorých sa nám v priebehu nasledujúcich 30 rokov nepodarí zbaviť sa tejto závislosti.

Rekordná úroveň investícií do čistej energie a pokles výroby energie z uhlia znamená, že odteraz do roku 2050 bude čoraz menej energie na svete pochádzať z fosílnych palív, ukazuje analýza spoločnosti Rhodium. Podobne rýchlo sa rozvíjajúci trh s elektrickými vozidlami zníži emisie z osobných a nákladných automobilov, pričom podľa prognózy by sa celosvetová spotreba ropy pre cestné vozidlá mala v nasledujúcich troch desaťročiach znížiť o 50 %.

Ale aj napriek týmto dramatickým zmenám sú emisie stále ďaleko od dosiahnutia nulovej čistej hodnoty do roku 2050, ako to podľa vedcov musí byť, ak sa má zabrániť nebezpečnému globálnemu otepľovaniu, ktoré spôsobuje zhoršovanie vĺn horúčav, záplav, sucha a ďalších javov. Hlavným dôvodom je pretrvávajúce znečistenie uhlíkom z troch oblastí: leteckej dopravy, lodnej dopravy a priemyslu.

V súčasnosti neexistuje žiadna rozšírená alternatíva k palivu pre lietadlá alebo lodnej nafte, čo znamená, že spotreba fosílnych palív s rastom ekonomík rozvojových krajín neustále narastá. V mnohých priemyselných procesoch, napríklad pri výrobe cementu a plastov, sa do roku 2050 nepodarí významne znížiť spotrebu palív náročných na emisie oxidu uhličitého.

"Za posledných niekoľko rokov sme dosiahli veľký pokrok - veterná a solárna energia sú naozaj úspešné a elektrické vozidlá sú teraz v bode zlomu," povedala Hannah Pittová, zástupkyňa riaditeľa spoločnosti Rhodium, ktorá vypracovala prognózy na základe očakávaných politík do roku 2050.

"To tvorí veľkú časť emisií, ale v iných odvetviach je pokrok oveľa menší. V leteckej a lodnej doprave jednoducho nie je toľko inovácií a neexistujú jasné nákladovo efektívne alternatívy k fosílnym palivám. A potom tu máme priemyselné procesy, ktoré tvoria obrovskú časť emisií a každý si vyžaduje vlastné nástroje a inovácie na ich zníženie, pričom emisie zostávajú tvrdohlavo vysoké," dodala Pittová.

Podľa Pittovej sme ešte ďaleko od toho, aby sme sa zbavili závislosti od fosílnych palív vo všetkých oblastiach, od zapnutia svetla doma, cez jazdu autom, doručenie balíka z Amazonu až po let do dovolenkovej destinácie. "Úspech s obnoviteľnými zdrojmi energie a elektrickými vozidlami ukazuje, že sa to dá, ale bude to naozaj vyžadovať veľa rôznych politík a inovácií. Neexistuje jedno riešenie," povedal Pittová.

"Je to dobrá pripomienka toho, že zmena klímy sa dotýka každej časti našej ekonomiky a potrebuje riešenia pre každú z týchto oblastí. Čaká nás veľa práce," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: The Guardian, Foto: Ilustračné (www.pexels.com)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies