Svet si pripomína 10. výročie tragédie spôsobenej v južnej Ázii vlnami cunami

NETKY.SK • 25 December 2014, 12:26 • 2 min
Svet si pripomína 10. výročie tragédie spôsobenej v južnej Ázii vlnami cunami

JAKARTA - Svet si pripomína desiate výročie tragédie spôsobenej prívalovými vlnami cunami, ktoré počas vianočných sviatkov zasiahli oblasti v južnej Ázii.

slovakia

left justify in out

Dňa 26. decembra 2004 pri obrovských prívalových vlnách cunami vyvolaných zemetrasením v Indickom oceáne prišlo o život alebo zostalo nezvestných viac ako 283.540 ľudí. 
      

Zemetrasenie, výsledok vzájomného posunu tektonických platní, nastalo o 07.59 h miestneho času (01.59 h SEČ). Otrasy s epicentrom v blízkosti indonézskej Sumatry mali intenzitu až 9,15 stupňa na otvorenej Richterovej stupnici. Postihnutými krajinami boli Thajsko, Indonézia, India, Srí Lanka, Maldivy a Bangladéš. Otrasy boli značne citeľné aj v Malajzii a Singapure.
      

Cunami vznikajú najmä pri podmorských zemetraseniach a sopečnej činnosti. Oceánom sa valia rýchlosťou 700 km/h a keď narazia na pobrežie, pohlcujú celé mestá a zanechávajú za sebou obrovskú spúšť. Keď sa vlna blíži k pobrežiu, rýchlosť jej čela sa zníži, ale jej zvyšok sa valí rovnakou rýchlosťou a dosahuje veľké výšky - aj do 50 metrov. Rýchlosť cunami je pri styku s pobrežím premenlivá, často dosahuje až 300 km/h.
      

Najčastejšie sa vyskytujú v Tichom a Indickom oceáne.
      

Prvé zmienky o nich možno nájsť už v antickom Grécku a Ríme, pričom jednu z prvých ničivých prívalových vĺn zaznamenali 21. júla 365 n.l. vo východnom Stredomorí. O život vtedy prišli stovky obyvateľov egyptského mesta Alexandria.
      

Vlnám cunami, podobne ako zemetraseniam, výbuchom sopiek a pádom meteoritov sa ubrániť ľudstvo zatiaľ nevie. Pred cunami môžeme akurát ujsť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies