Švejna: Valorizáciu dôchodkov na Slovensku je potrebné zmeniť

NETKY.SK • 13 Január 2016, 11:29 • 2 min
Švejna: Valorizáciu dôchodkov na Slovensku je potrebné zmeniť

BRATISLAVA - Valorizáciu dôchodkov na Slovensku bude potrebné zmeniť. Presvedčená je o tom strana Most-Híd. Jej podpredseda Ivan Švejna upozornil, že počas vlády strany Smer-SD je valorizácia dôchodkov nízka.

slovakia

left justify in out

Vyčíslil, že v roku 2013 sa starobné dôchodky zvyšovali o 11,2 eura, v roku 2014 o 8,8 eura, v roku 2015 o 5 eur a v tomto roku valorizácia predstavuje 1,9 eura. Je presvedčený, že pokiaľ sa nezmení valorizačný mechanizmus, tak je vysoko pravdepodobné, že v nasledujúcom roku nebude valorizácia predstavovať ani celé euro, ale bude už len v centoch. "Toto je neprípustné a tento spôsob valorizácie teba zmeniť. Určite je pravdou to, že zásadná čiastka má vychádzať z dôchodcovskej inflácie, ale aby v žiadnom prípade reálne príjmy dôchodcov neklesli," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Švejna.

 

Zároveň doplnil, že vláda dala na valorizáciu dôchodkov 28 miliónov eur, pričom Sociálna poisťovňa (SP) má vyšší výber ako plánovala o 140 miliónov eur. "Myslím si, že je z čoho pridať na valorizácii dôchodcom," podotkol Švejna s tým, že pokiaľ rastie hrubý domáci produkt a SP sa darí vybrať viac peňazí, lebo sa zvyšuje zamestnanosť, tak by malo byť povinnosťou podeliť sa s týmito výsledkami aj s dôchodcami.

 

"Pre stranu Most-Híd je dôchodkový systém veľmi dôležitý, pri akomkoľvek rokovaní a pri akejkoľvek vláde. Pre nás to bude zásadná podmienka zvýšiť s okamžitou platnosťou valorizáciu nielen starobných, ale aj invalidných a sirotských dôchodkov," dodal Švejna.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies