Ochranári sú proti veľkému projektu, žiadajú posúdiť vplyvy na životné prostredie

NETKY.SK • 15 November 2020, 19:24 • 2 min
Ochranári sú proti veľkému projektu, žiadajú posúdiť vplyvy na životné prostredie

Ochranári životného prostredia nesúhlasia, aby na Záhorí vzniklo logistické centrum na prekládku kontajnerov s ázijskými tovarmi.

slovakia

left justify in out

„Kedysi túto oblasť Slovenska zveľadil František Lotrinský, manžel cisárovnej Márie Terézie. Mestečko Holíč si pre jeho výhodnú strategickú polohu vybral za centrum podnikania v tejto oblasti. A darilo sa mu,“ napísalo na sociálnej sieti Občianske združenie Kopčianska Lipka.

 

 

Holíč sa do povedomia verejnosti dostáva aj teraz. „V jeho blízkosti chce totiž takmer neznáma eseročka MLC Holíč vybudovať megaprojekt za viac ako dvesto miliónov eur,“ dopĺňa OZ s tým, že ide o priestor skoro sto hektárov, na ktorom chcú postaviť Multimodálne logistické centrum.

 

Viacerí slovenskí ochranári sú v proti, a to aj napriek tomu, že spoločnosť so svojím zámerom už podnikla aj administratívne kroky. „Dotknutým samosprávam, ale aj štátnym úradom už predložila urbanistickú štúdiu. Po jej zhliadnutí však predstavitelia mesta Holíč, ako aj obce Kopčany či Krajského pamiatkového úradu zhodne tvrdia, že s takto navrhnutým projektom nesúhlasia,“ doplnilo OZ Kopčianska Lipka na sociálnej sieti.

 

 

10. novembra sa k zámeru vyjadrilo aj české združenie Deti zeme, ktoré poslalo skalickému okresnému úradu protestný list. „Vyjadrenie k zámeru vybudovať západne od mesta Holíč pri rieke Morava obrovské multimodálne logistické centrum, na ktoré sa má z Ázie ročne dovážať takmer milión kontajnerov,“ píšu Deti zeme na sociálnej sieti a dodávajú, že žiadajú o podrobné posúdenie vplyvu na prírodu, vrátane vplyvov na územie Juhomoravského kraja.

 

Pridali sa aj ďalší slovenskí ochranári, ktorí súhlasia s nesúhlasom Národného komitétu ICOMOS Slovensko. Ten tiež už majú k dispozícii pracovníci skalického okresného úradu, ale aj rezortu životného prostredia, na čele ktorého je minister Ján Budaj. Firma MLC Holíč odhadovala, že projekt sa začne realizovať v závere roku 2022. V roku 2025 si tu mohlo nájsť prácu okolo 500 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies