Obyvateľom švajčiarskej dedinky Brienz nariadili evakuáciu, dôvodom je hroziaci pád skaly

NETKY.SK • 10 Máj 2023, 12:00 • 2 min
Obyvateľom švajčiarskej dedinky Brienz nariadili evakuáciu, dôvodom je hroziaci pád skaly

BERN - Predstavitelia švajčiarskej dediny Brienz nariadili obyvateľom obce evakuáciu z dôvodu hroziaceho pádu veľkej skaly z blízkej hory. Skalná masa s veľkosťou dva milióny kubických metrov by sa mala do údolia zrútiť v priebehu najbližších dní.

slovakia

left justify in out

Obec Brienz, ktorá sa nachádza v kantóne Graubünden na západe Švajčiarska, je už dlhší čas označovaná za "rizikovú" z geologického hľadiska. Samotná dedina je postavená na nestabilnom podloží a postupne sa zosúva smerom do údolia, čo spôsobilo, že kostolná veža sa začala nakláňať a v stenách viacerých budov sa objavili praskliny. Geológovia upozornili, že do roku 2023 sa skalná masa nad Brienzom zosúvala rýchlosťou 32 metrov za rok. Úrady preto nariadili zostávajúcim 70 obyvateľom obce evakuáciu, ktorú síce pôvodne predpokladali na koniec leta, no po vyhodnotení najnovšej situácie vyhlásili príkaz na vysťahovanie v utorok.

 

img

 

Do dediny nesmie vstúpiť nik, kto tam nemá trvalý pobyt, pričom samotní dedinčania musia svoje príbytky opustiť najneskôr do piatka 12. mája. Ubytovať sa dočasne môžu v okolitých obciach či v blízkom lyžiarskom stredisku Lenzerheide. Očakáva sa, že skala by sa mala do údolia zrútiť v priebehu nasledujúcich 7–24 dní. Odborníci nateraz nevedia odhadnúť, či sa bude zosúvať pomaly a dedine sa vyhne, alebo sa zrúti náhle a Brienz kompletne zničí. Agentúra AFP upozorňuje, že práve alpské regióny vo Švajčiarsku sú najviac citlivé na následky globálneho otepľovania. Topia sa ľadovce a mäkne permafrost – dlhodobo zamrznuté pôdne oblasti –, čo má za následok nestabilitu skalných masívov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona