Švédsky symfonický orchester zakázal dirigentom aj umelcom cesty lietadlom

NETKY.SK • 11 Júl 2019, 16:0 • 2 min
Švédsky symfonický orchester zakázal dirigentom aj umelcom cesty lietadlom

Jeden z najvýznamnejších švédskych symfonických orchestrov sa rozhodol, že ak s ním chcú hrať nejakí zahraniční sólisti alebo dirigenti, nesmú do krajiny pricestovať lietadlom. Týka sa to roku 2020, ktorý sa tak má stať "prvým za udržateľnú orchestrálnu sezónu v dejinách."

slovakia

left justify in out

Helsingborgský symfonický orchester kontaktoval umelcov, agentúry i skladateľov, ktorí majú záujem o spoluprácu s ním, aby im oznámil, že budúca sezóna bude výnimočná - má mať silné environmentálne témy. Informuje Guardian. 

 

"Švédsko sa v posledných niekoľkých rokoch veľmi zaviazalo k ochrane prírody, ale klasickej hudby sa táto zmena akoby nedotkla," uviedol riaditeľ orchestra Fredrik Osterling pre noviny The Local. 

 

"Vždy to vyzeralo, ako by umenie bolo nad týmito problémami. Asi to bude pre kolegov inde vo svete provokatívne, ale my hovoríme, že neveríme, že by umenie bolo dôležitejšie ako životné prostredie," hovorí umelec. "Času je už tak málo, že musíme všetci nejako prispieť,” dodáva.

 

Podľa Osterlinga pochádza tento nápad pôvodne od Cellist Jakoba Koranyiho, ktorý prestal lietať a už cestuje len vlakom. Svojho šéfa sa raz opýtal, čo presne orchester robí, aby nejako kompenzoval ekologickú stopu všetkých tých letov ostatných členov orchestra.

 

img

 

"U novej generácie hudobníkov toto máte často - stávajú sa vegetariánmi alebo vegánmi a tiež veľmi často uvažujú o svojej uhlíkovej stope. Tieto témy sú pre nich naozaj dôležité," opisuje Osterling. "A práve to ma presvedčilo, že nájdeme veľa ďalších, ktorí nás podporia,” opisuje lepšiu budúcnosť.

 

Hneď vo februári, priamo počas dňa, keď svoj zámer Osterling zverejnil, sa mu ozval prvý záujemca - americký pianista žijúci vo Viedni. Ponúkol, že do Švédska nepoletí ale pricestuje vlakom. Inak sú reakcie na švédskej hudobnej scéne veľmi rôznorodé.

 

Verejnosť sa predovšetkým začala pýtať ostatných orchestrov v krajine, či tiež ony neplánujú niečo podobné. Ale tiež sa objavil rad negatívnych reakcií, ktoré umelcov označujú za "environmentálny Taliban".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona