Bezdomovcom spríjemňujú sviatky rôzne organizácie

NETKY.SK • 25 December 2019, 09:14 • 2 min
Bezdomovcom spríjemňujú sviatky rôzne organizácie

Ľudia bez domova sa tiež tešia na Štedrý večer, pripravujú si vianočnú večeru aj v limitovaných podmienkach ubytovní či vyhľadávajú ponuky organizácií, ktoré im pomáhajú osláviť Vianoce.

slovakia

left justify in out

"My budeme s našimi predajcami priamo na Štedrý deň, slávnostný obed pre nás organizuje zbor cirkvi bratskej a kazateľ Daniel Pastirčák," priblížila Nina Beňová z občianskeho združenia Proti prúdu, ktoré vydáva časopis Nota bene a realizuje rôzne aktivity pre ukončovanie bezdomovectva.

 

Nocľaháren otvorená aj cez deň

"V nocľahárni Depaul Slovensko majú ozdobený stromček, slávnostnú večeru a pripravujú pre ľudí bez domova aj malý darček či balíček," dodala. Najdôležitejšie však je podľa nej to, že v období Vianoc, na Prvý aj Druhý sviatok vianočný, je nocľaháreň otvorená aj cez deň, pretože ľudia v týchto dňoch skutočne nemajú kam ísť. "Zatvorené sú aj obchody, nákupné centrá a akékoľvek miesta, kde by sa mohli zohriať," vysvetlila.

 

img

 

Ako trávia sviatky ľudia bez domova?

Niektorí ľudia bez domova si podľa nej šetria peniaze, aby mali pekný, slávnostnejší večer a obyvateľom ubytovní, ktorí sú osamelí, spoločnosť robí najčastejšie televízor a vianočné programy. "Niektoré ubytovne však cez sviatky zatvárajú z dôvodu dovoleniek a menšieho záujmu o ubytovanie, takže ľudia, ktorí nemajú kam ísť, musia riešiť značne stresovú situáciu a hľadať si na Vianoce iné miesto," povedala Beňová. Niekoľko málo ľudí bez domova podľa nej trávi Vianoce u svojej rodiny. "Raz sa dokonca stalo, že predajkyňu Nota bene pozvala jej stála zákazníčka a čitateľka na celé Vianoce k sebe domov. Bolo to milé gesto a naša predajkyňa samozrejme mala z toho veľkú radosť," povedala Beňová.

 

img

Predavači Nota Bene

 

Deti im prajú nádej a domov

V predvianočnom období však aj predajcovia Nota bene podľa Beňovej od ľudí často dostávajú malé darčeky či pozdravy, z čoho majú veľkú radosť a niekedy aj oni obdarujú ľudí rôznymi drobnosťami. Dodala, že tento rok deti z cirkevnej základnej školy Narnia v Bratislave pripravili pre predajcov Nota bene viac ako 300 vianočných prianí, ktoré združenie rozoslalo predajcom na celom Slovensku. "Pozdravy sú také pekné a miestami až dojímavé, že sme sa rozhodli urobiť z nich výstavu. Deti povzbudzujú našich predajcov, aby sa nevzdávali, oceňujú ich odvahu a vytrvalosť a najviac zo všetkého im prajú nádej a domov," opisuje Beňová.

 

Problém bezdomovectva by sme mali riešiť aktívne počas celého roka

Podľa nej je veľmi dôležité, aby ľudia bez domova nemuseli byť na Vianoce sami a mali kam ísť, avšak ak im ostatní venujú pozornosť len počas Vianoc, nič sa nezmení. "Pokiaľ nebudú mať prístup k bezpečnému a dôstojnému nájomnému bývaniu, ich situácia sa bude na Vianoce každý rok opakovať. Zvýšená pozornosť iba vo vianočnom období je slabou náplasťou na ich náročnú situáciu," hovorí Beňová.

 

img

Zuzana Čaputová podáva vianočnú večeru ľudom bez domova

 

Zima je najhorším obdobím

V zime zariadenia ako nocľahárne pociťujú väčší nápor ľudí bez domova, v preplnených miestnostiach sa môžu viac šíriť choroby a výrazne sa znižuje kvalita podmienok na spánok. V zime ľudom na ulici podľa nej hrozia omrzliny, pre ktoré môžu prísť aj o končatiny. Tiež prechladnutia, poranenia a zápaly. "Najviac ohrození sú ľudia, ktorí žijú na verejných priestranstvách. Sú nútení hľadať si teplejšie miesta ako kanály, v ktorých môže dochádzať k úrazom, napríklad k popáleninám z teplovodných rúr," povedala. Každému, kto v zime vidí niekoho ležať na ulici, radí, aby sa presvedčil, či nie je podchladený a v prípade potreby zavolal pomoc.

 

img

Nocľaháreň DePaul

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies