VIDEO: Mužský div sveta

NETKY.SK • 25 Január 2020, 12:16 • 2 min
VIDEO: Mužský div sveta

Staré cirkusy sa od tých dnešných okrem iného líšili tým, že vo svojom programe mali takzvané freak show - prehliadku jedincov s telesnými zvláštnosťami. Medzi jednu z najväčších hviezd týchto predstavení patril trojnohý muž Frank Lentini.

slovakia

left justify in out

Mali to byť siamské dievčatá
Francesco "Frank" Lentini sa narodil 18. mája 1889 v sicílskom meste Rosolina. Hoci bol piatym článkom z dvanástich detí, medzi svojimi súrodencami rozhodne nebol k prehliadnutiu. Na rozdiel od bežného dieťaťa totiž disponoval troma nohami, štyrmi chodidlami, šestnástimi prstami a dvoma pohlavnými ústrojenstvami. Podľa dnešnej medicíny chlapec trpel deformáciou, ktorú spôsobila absorpcia siamského dvojčaťa v lone matky, uvádza extrastory.cz. Toto dvojča bolo k Frankovi pripojené v spodnej časti chrbtice a spoločnú mali panvovú kosť, pohlavné orgány, nohy a malé chodidlo spojené s kolenom tretej nohy. Keď mal chlapec štyri mesiace, lekári zvažovali amputáciu. Riziko tohto zákroku bolo ale príliš vysoké, a tak sa nakoniec rozhodli nadbytočné partie zachovať.

 

Trojnohý Sicílčan
Rodičia sa za chlapca sprvu hanbili, ale v neskorších rokoch ich napadlo, že by synovu anomáliu mohli využiť na zlepšenie finančnej situácie. Frank preto odišiel v deviatich rokoch s otcom do Ameriky, kde sa pridal k cirkusu bratov Ringlingovcov.

 

 

Tu bol uvádzaný ako "trojnohý Sicílčan", "jediný trojnohý futbalista na svete" či ako "najväčší medicínsky div sveta". Počas svojho vystúpenia chlapec kopal do lopty, skákal cez švihadlo alebo jazdil na bicykli. Svoj životný údel nikdy nebral ako príťaž a zo svojho handicapu si naopak dokázal robiť žarty.

 

Ženy ho obdivovali

O priazeň žien napokon núdzi nemal a už v osemnástich rokoch sa oženil s herečkou Theresou Murray, s ktorou splodil štyri deti. Neskôr sa s ňou rozviedol a oženil sa s Helenou Shupe, po ktorej boku ostal až do konca života. Známi ho opisovali ako charizmatického a inteligentného muža. "Nikdy som sa nesťažoval. Myslím si, že život je nádherný a ja si ho užívam," povedal v jednom z neskorších rozhovorov. Zomrel na pľúcne ochorenia 22. septembra 1966 v 77 rokoch. Vo svojom rodnom meste je spomínaný dodnes, o čom svedčí napríklad pamätný festival, ktorý sa tam uskutočnil pri príležitosti päťdesiateho výročia jeho úmrtia. Mimo iných sa ho zúčastnili aj jeho potomkovia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona