Švédsko očakáva v roku 2017 menej žiadateľov o azyl než vlani

NETKY.SK • 7 Február 2017, 21:03 • 2 min
Švédsko očakáva v roku 2017 menej žiadateľov o azyl než vlani

ŠTOKHOLM - Žiadateľov o azyl vo Švédsku by malo ubúdať aj v roku 2017. Dôsledkom tohto javu je sprísnenie hraničných kontrol, ku ktorým pristúpili Európska únia ako celok i jej jednotlivé členské štáty.

slovakia

left justify in out

Švédsky imigračný úrad v dnes zverejnenej správe uviedol, že sa pripravuje na približne 34.700 žiadostí za tento rok, čo je o 2000 menej v porovnaní s predpoveďou z vlaňajšieho októbra.

 

Počet nových migrantov sa v roku 2017 vo Švédsku môže reálne pohybovať medzi 24.000 a 45.000. Súčasťou týchto odhadov je aj zhruba 2400 neplnoletých bez sprievodu rodiny či dospelých. Odhad v tejto kategórii sa podľa citovanej správy nezmenil.

 

Švédsky imigračný úrad prijal vlani celkovo 28.939 žiadostí o azyl.

 

Medzi faktory, ktoré prispeli k ústupu prichádzajúcich migrantov do Európy, patria okrem iných uzatvorenie tzv. balkánskej trasy či dohoda EÚ s Tureckom o navracaní migrantov.

 

K menšiemu počtu nových migrantov, ktorí prichádzajú do Švédska, prispeli tiež kontroly na hraniciach Švédska a ďalších štátov EÚ - Rakúska, Nemecka a Dánska.

 

Švédsko sa spolu s ďalšími európskymi partnermi nedávno vyjadrilo za predĺženie hraničných kontrol do mája.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies