Švéd zahynul počas výstupu na najvyššiu horu Nového Zélandu

NETKY.SK • 4 November 2013, 09:46 • 2 min
Švéd zahynul počas výstupu na najvyššiu horu Nového Zélandu

WELLINGTON - Počas výstupu na najvyššiu horu Nového Zélandu Aoraki zomrel v nedeľu, po páde do 600-metrovej hĺbky, 32-ročný Švéd Magnus Kastengren. Oznámila to polícia.

slovakia

left justify in out

Muž, ktorý robil výstup s kolegom Andreasom Franssonom, spadol počas traverzu na lyžiach pri nižšom vrchole Cookovho vrchu, známeho aj pod maorským názvom Aoraki. Druhý muž nebol zranený a z Nového Zélandu ihneď odcestoval do Švédska.

Polícia povedala, že išlo o skúsených horolezcov a podmienky boli v čase nehody pre výstup vhodné. Oblasť však oficiálne nie je vhodná na lyžovanie a to, o čo sa muži pokúšali, považujú experti za extrémne.

K nehode došlo iba týždeň po úmrtí dvoch horolezcov - 29-ročnej Novozélanďanky a 31-ročného Japonca na sopke Taranaki, kde ich prekvapila snehová búrka. Obaja horolezci sa spolu so šiestimi ďalšími vydali v sobotu 26. októbra na sopku, vysokú 2581 metrov, ktorá leží na Severnom ostrove Nového Zélandu. Vulkán Taranaki patrí k najnebezpečnejším horám Nového Zélandu kvôli rýchlo sa meniacim poveternostným podmienkam. Od roku 1891 tam prišlo o život 83 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies