Švajčiarsko sa ponúka ako vyjednávač

NETKY.SK • 4 September 2017, 17:05 • 2 min
Švajčiarsko sa ponúka ako vyjednávač

BERN - Švajčiarsko by na seba mohlo vziať úlohu sprostredkovateľa v prípadných rokovaniach o mierovom urovnaní napätej situácie na Kórejskom polostrove. V utorok to navrhla švajčiarska prezidentka Doris Leuthard. Švajčiarsko tradične zastupuje záujmy Spojených štátov v krajinách, ktoré s Američanmi nemajú priame diplomatické styky, ako sú napríklad Irán alebo Kuba.

slovakia

left justify in out

"Sme pripravení ponúknuť naše služby v oblasti vyjednávania. Najbližšie týždne ukážu, ako dokážu využiť svoj vplyv pri riešení tejto krízy Spojené štáty a Čína," vyhlásila švajčiarska prezidentka.

Leuthard vyslovila domnienku, že sa komunistická Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) intenzívnymi raketovými testami a zostrenou rétorikou iba pokúša provokovať a v skutočnosti nie je jej zámerom vyvolať vojnu. "Možnože sú severokórejské akcie len pozvánkou k dialógu. Uvidíme," povedala švajčiarska prezidentka.

Švajčiarsko má silnú tradíciu aj v organizovaní medzinárodných konferencií, na ktorých sa švajčiarski a svetoví diplomati pokúšajú nájsť diplomatické riešenie hroziacich či prebiehajúcich medzištátnych konfliktov.

Zainteresovanie Švajčiarska do riešenia krízy v súvislosti s KĽDR by podľa agentúry AP mohlo mať logiku aj z ďalšieho dôvodu. Práve v tejto nezávislej alpskej krajine totiž v minulosti študoval severokórejský vodca Kim Čong-un.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies