Po zjedení syra je potrebné správne vytriediť jeho obal

NETKY.SK • 30 Január 2023, 10:30 • 2 min
Po zjedení syra je potrebné správne vytriediť jeho obal

BRATISLAVA - Po zjedení syra je potrebné správne vytriediť jeho obal. Najčastejšie sú syry balené do plastového obalu, niektoré sú však v papieri, hliníkovom obale, prípadne je obal skombinovaný z viacerých druhov - napríklad plast a papier. TASR o tom informovala organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak.

slovakia

left justify in out

Hliníkové obaly od tavených syrov v tvare trojuholníkov alebo kociek patria do kovu, ich vonkajší papierový obal do papiera. Obal od plátkového syra patrí do plastov. Časti obalu od nátierkového syra treba vyhodiť do plastov a kovu, poukazuje riaditeľka pre komunikáciu OZV Envi-Pak Katarína Kretter. Do kovu je podľa nej potrebné vytriediť obal od syra s modrou plesňou, obal od syra s bielom plesňou do koša na nápojové kartóny a vonkajší obal do papiera. Do plastu patrí aj obal od mozzarelly či syrových korbáčikov. Po dojedení syra v črievku sa obal môže taktiež vyhodiť do plastov. "Na oboch koncoch je črievko spojené kovovými úchytmi a tie treba oddeliť a vyhodiť do triedeného zberu kovov," priblížila Kretter.

 

img

 

Dodala, že obal od cottage syra patrí do plastov a hliníkový vrch do kovu, uviedla. Do triedeného zberu kovov možno vyhodiť obal od bryndze. "Niektoré obaly nás vedia pri triedení trochu potrápiť, preto je potrebné rozumieť aj symbolom a informáciám uvedeným na samotných obaloch, tie sú pri správnom triedení veľmi nápomocné. Zároveň všetko, čo sa od obalu oddeliť dá, treba oddeliť a vytriediť samostatne," skonštatovala Kretter. Z výsledkov prieskumu, ktorý Envi-Pak realizoval vlani, vyplýva, že plastové obaly od syrov triedi len polovica ľudí (52 percent). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies