Švajčiarski odborníci a manažéri berú najviac v Európe

NETKY.SK • 21 Február 2016, 15:49 • 2 min
Švajčiarski odborníci a manažéri berú najviac v Európe

BERN - Jestvuje veľa dôvodov, aby človek pracoval vo Švajčiarsku.

slovakia

left justify in out

Jedným z nich je aj vysoký príjem. Nikde inde v Európe nezarobí odborník a vedúci pracovník toľko ako vo Švajčiarskej konfederácii. Informoval o tom nemecký internetový portál FAZ.net.

 

Podniková poradenská spoločnosť Willis Towers Watson zistila, že medián ročného príjmu odborníka vo Švajčiarsku dosahuje takmer 84.000 euro. To znamená, že polovica zamestnancov prinesie domov menej. V príjmoch sú však Švajčiari európskou jednotkou. Za nimi s veľkým odstupom nasledujú Dáni, Luxemburčania a Nemci.

 

Na strednej riadiacej úrovni majú švajčiarski manažéri medián 145.000 eur. V Nemecku má táto kategória pracovníkov priemerný príjem 90.000 eur a v európskej tabuľke je na treťom mieste.

Rozdiel medzi Švajčiarmi a krajinami s nižším mediánom sa výrazne nezmenšuje ani napriek tomu, že životné náklady v krajine obkolesenej vysokými pohoriami sú o 30 % vyššie.

 

Švajčiarski zamestnanci disponujú veľkou kúpnou silou. Hodnota národnej meny, franku, a ťažké rokovania s EÚ o uvoľnení protiprisťahovaleckej brzdy môžu síce spomaliť tempo rastu švajčiarskej ekonomiky, ale krajina môže s miernym optimizmom hľadieť do budúcnosti.

 

Vysoké platy a silná kúpna sila sú dôvodom, prečo tučná výplatná obálka je pre tamojších zamestnancov až na šiestom mieste faktorov, ktoré rozhodujú, či ponúkané miesto prijmú, alebo nie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies