Super vychytávky do kuchyne

NETKY.SK • 26 Júl 2017, 12:26 • 2 min
Super vychytávky do kuchyne

BRATISLAVA - Začali ste variť a zrazu ste zistili, že vám chýba zásadná ingrediencia? Nezúfajte, možno budete prekvapený ako ľahko sa dajú určité potraviny nahradiť.

slovakia

left justify in out

Vajcia
Upiecť skvelý dezert zvládnete aj bez vajec. Každé vajíčko v recepte nahradíte napríklad polkou rozmixovaného banánu či avokáda, zmesou vytvorenou z dvoch lyžíc pudingového prášku a dvoch lyžíc vody alebo polovicou balíčka sušeného droždia zmiešaného s jednou lyžicou vody. Pripadá vám potom cesto málo žlté? Môžete doň pridať potravinové farbivo, ale spraví to tiež štipka zlatistej kurkumy.

 

obrazok

 

Prášok do pečiva

V príprave múčnika vám rozhodne nezabráni, keď zistíte, že doma nemáte kypriaci prášok. Zmiešajte 20 g majonézy s 20 g jedlej sódy a rýchlo získate náhradu jedného balíčka prášku do pečiva. Cesto bude nadýchané aj vďaka snehu z bielkov. Je dobré ušľahaný sneh ešte pokvapkať lyžicou studenej vody a pridať štipku soli - na jedno vajce stačí jedna lyžice vody.

 

obrazok

 

Olej

Chystáte sa rozpáliť panvicu a zrazu ste zistili, že doma nemáte ani kvapku oleja, ani zvyšok masla alebo iného tuku? Zachráni vás rozpolený zemiak. Na vyprážanie to samozrejme nie je, ale keď potrebujete len podusiť mäso a zeleninu, stačí s ním potrieť vnútro panvice a uvidíte, že sa jedlo neprichytí.

 

obrazok

 

Kyslá smotana

Sú recepty, u ktorých sa bez klasickej kyslej smotany nezaobídete. Preto nie je na škodu vedieť, že si namiesto nej môžete pripraviť špeciálnu zmes. Potrebujete k tomu 200 g syra cottage, 70 ml cmaru a 30 ml citrónovej šťavy. Všetko poriadne premiešajte dohladka, aby náhrada za kyslú smotanu bola čo najjemnejšia.

 

obrazok

 

Strúhanka

Keď namiesto strúhanky použijete na obaľovanie mäsa sezamové semienka, kukuričnú strúhanku alebo mandľovú múku, možno prestanete schovávať tvrdé rožky. Pokrm bude navyše zdravší, najmä keď ho namiesto vyprážania na panvici dáte radšej upiecť do rúry. A čo pridať miesto strúhanky do fašírok alebo sekanej? Osvedčené sú rožky namočené v mlieku, ale skvelými zahusťovadlami sú tiež ovsené vločky, drvené cereálie alebo instantná zemiaková kaša.

 

obrazok

 

Soľ

Ak vám došla soľ alebo chcete variť zdravšie a rozhodli ste sa znížiť obsah sodíka v jedálničku, pomôže vám nasledujúci tip: soľ nahraďte citrónovou šťavou. Ale dávajte ju do jedla len v polovičnej dávke - to znamená, že napríklad 6 g soli nahradíte 3 ml citrónovej šťavy. Pomôžu tiež bylinky. Mäso namiesto soli ochutíte citrónovým tymianom, polievky a omáčky trebuľkou, zemiaky rozmarínom, šaláty či cestoviny bazalkou a nátierky žeruchou.

 

obrazok

 

Citrón

Robíte rybu a nenašli ste v chladničke ani jeden citrón? Máte strach, že bude pokrm cítiť rybacinou? Ak objavíte aspoň citrónový koncentrát alebo limetku, je po starostiach. Keď ale nemáte ani to, možno nájdete biele víno. Rybu ním pokvapkajte úplne rovnako, ako by ste to urobili s citrónovou šťavou a určite si pochutnáte.

 

obrazok



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona