Sulíkovcom premenovanie krajov na župy nestačí, chceli by ich úplne zrušiť

NETKY.SK • 4 Jún 2013, 11:52 • 2 min
Sulíkovcom premenovanie krajov na župy nestačí, chceli by ich úplne zrušiť

BRATISLAVA - Strana SaS by chcela úplne zrušiť samosprávne kraje. Nestačí jej len premenovanie na župu, ako to navrhuje SDKÚ-DS.

slovakia

left justify in out

"SaS súhlasí s kolegami v SDKÚ, že premenovanie vyšších územných celkov na župy by bolo návratom do prirodzeného jazykového prostredia, ktoré má svoje historické ukotvenie," reagujú liberáli na návrh opozičných kolegov. Tí svoju iniciatívu odôvodňujú okrem iného tým, že označenie vyšších územných celkov ako samosprávnych krajov sa vo verejnosti veľmi neujalo.

Liberáli návrh SDKÚ-DS nepodporia. Nesúhlasia s tým, že hlavná príčina, prečo sú vyššie územné celky na okraji záujmu spoločnosti, tkvie v nepohodlnom, umelom názve.

"Problém je hlbší a spočíva v tom, že vyššie územné celky sú umelou a nákladnou byrokratickou riadiacou štruktúrou v štáte obdobne, ako boli za vlády komunistov kraje. Táto štruktúra nebola vytvorená pre občanov, ale pre politické strany a politikov. SaS sa preto čoraz intenzívnejšie zaoberá možnosťou ich úplného zrušenia," zdôrazňujú liberáli.

Podľa SaS je "efektívne riadenie štátu možné vzhľadom k rozlohe Slovenska a počtu obyvateľov aj bez tejto regionálnej samosprávnej úrovne. Preto SaS návrh SDKÚ na premenovanie vyšších územných celkov na župy nepodporí," uzavreli sulíkovci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies