Súkromná odťahovka vydávala bločky pod hlavičkou dopravného podniku

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 12:50 • 2 min
Súkromná odťahovka vydávala bločky pod hlavičkou dopravného podniku

BRATISLAVA - Súkromná firma Car Towing, ktorá už niekoľko mesiacov vykonáva nútené odťahovanie vozidiel pre bratislavský dopravný podnik, vydávala majiteľom áut nesprávne daňové doklady. Síce bola pod nimi podpísaná, ale na hlavičke bol uvedený bratislavský dopravca.

slovakia

left justify in out

Ten tvrdí, že o chybe na bločkoch nevedel. Prešetriť to má teraz daňový úrad.
     

Autá v hlavnom meste odťahuje Car Towing od februára. Pre Dopravný podnik Bratislava (DPB) bola totiž služba stratová, mala poruchové autá a tak sa dopravca rozhodol odťahovku prenechať na koncesionára. Tomu však zmluva káže, že má odťahovanie vozidiel vykonávať vo vlastnom mene a na vlastný účet. "Na doklade sa nachádzali daňové identifikačné čísla obidvoch subjektov, aj dopravného podniku, aj firmy Car Towing. Je to v rozpore s koncesnou zmluvou, ale tiež s daňovými predpismi, keďže Car Towing vystavoval daňové doklady v mene inej spoločnosti," hovorí predseda dozornej rady DPB a mestský poslanec Jozef Uhler. Odhaduje, že firma takéto doklady vydávala od začiatku, odkedy na cestách nahradila DPB, teda od februára.
     

Firma si už chybu priznala. Začiatkom týždňa napísala dopravcovi, že nesprávnu hlavičku mali doklady "v dôsledku chyby v počítačovom systéme" a stalo sa to teda omylom. "Okamžite po zistení chyby sme ju v systéme odstránili a zabezpečili opatrenia tak, aby k podobnej už nikdy nedošlo," uviedol predseda predstavenstva spoločnosti Car Towing Radovan Valent v liste, ktorý má TASR k dispozícii. Firma vraj už tiež kontaktovala príslušný daňový úrad a požiadala o prešetrenie zisteného nedostatku. "Počkáme si teda na výsledky daňového úradu a budeme zvedaví, k akému vážnemu pochybeniu došlo," podotkol Uhler. 
     

Zlú hlavičku mala firma používať na príjmovom pokladničnom doklade aj na protokole o odovzdaní vozidla. DPB tvrdí, že o chybe nevedel a upozornil ho až majiteľ odtiahnutého auta v polovici mája. "Bezodkladne sme v ten deň vyzvali Car Towing o podanie vysvetlenia," povedala pre TASR hovorkyňa DPB Adriana Volfová. Podľa koncesnej zmluvy Car Towing platí všetky náklady s odťahovaním vozidiel a vyberá za to aj peniaze. "DPB nevidí žiadny dôvod, prečo by mal figurovať ako osoba oprávnená na prijatie úhrady pohľadávky. Spoločnosť tiež nemôže označovať písomnosti logom a názvom DPB, nakoľko nie je oprávnená za našu spoločnosť v tomto smere konať," uviedla hovorkyňa.
     

Strata dopravného podniku za odťahovú službu dosiahla podľa DPB v rokoch 2009 až 2011 v priemere 87.899 eur. V roku 2012 sa ju vraj podarilo znížiť na 67.199 eur. Na nové vozidlá pre odťahovanie podnik nemal peniaze a so starými už nevedel zabezpečiť technický výkon služby v takom rozsahu ako v predchádzajúcich obdobiach. S Car Towing preto uzatvoril koncesnú zmluvu na štyri roky s možnosťou predĺženia o ďalšie dva. Celú realizáciu služby tak znáša koncesionár. Svoje vozidlá pritom firme DPB prenajal, tá používa na odťahovanie ešte aj vlastné. V Bratislave totiž funguje od roku 2010.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies