ŠÚKL: V zozname nevyhnutne potrebných liekov sú liečivá používané v SR

NETKY.SK • 15 December 2023, 18:30 • 2 min
ŠÚKL: V zozname nevyhnutne potrebných liekov sú liečivá používané v SR

BRATISLAVA - V unijnom zozname nevyhnutne potrebných liekov, ktorý uverejnila Európska lieková agentúra, sú uvedené aj liečivá, ktoré sa nachádzajú v skupinách liekov používaných na Slovensku. Ide najmä o lieky, ktoré sú v zdravotníckom systéme ťažko nahraditeľné v prípade ich výpadku. Uviedla to hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Jana Matiašová.

slovakia

left justify in out

"Sem patria napríklad inzulíny, penicilíny, imunoglobulíny, hormonálne lieky, bakteriálne vakcíny alebo vakcíny zo schémy povinného očkovania (osýpky, žltačka, kiahne...), ale aj vakcína proti ľudského papilomavírusu (HPV)," priblížila hovorkyňa.

Európska komisia spolu s Európskou liekovou agentúrou a riaditeľmi liekových agentúr členských štátov uverejnili zoznam nevyhnutne potrebných liekov. Ide o vyše 200 liečiv používaných v humánnych liekoch, ktoré sú ťažko nahraditeľné a v rámci Európskej únie je prioritou udržanie kontinuity ich dodávok a zabránenie ich nedostatku. Zaradenie lieku do zoznamu neznamená, že sa v blízkej budúcnosti predpokladá jeho nedostupnosť. Ide o preventívne opatrenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / ŠÚKL, Foto: Lieky s rozumom (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies