Súdna rada si zvolila nového šéfa Najvyššieho súdu SR

NETKY.SK • 11 Máj 2020, 18:29 • 2 min
Súdna rada si zvolila nového šéfa Najvyššieho súdu SR

BRATISLAVA - Predsedom Najvyššieho súdu SR bude Ján Šikuta. Rozhodlo o tom dnešné hlasovanie Súdnej rady SR. Šikutu podporilo 12 zo 17 členov rady.

slovakia

left justify in out

Jednoznačné hlasovanie 

V prípade jeho protikandidáta Ivana Rumanu všetci členovia rady buď hlasovali proti, alebo sa zdržali. Šikuta v minulosti pôsobil ako sudca na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu. Od roku 2015 pôsobí na Najvyššom súde SR.

 

img

 

Potvrdenie od prezidentky 

O post predsedu súdu sa uchádzal aj vlani v novembri. V rámci dnešného vypočutia kandidátov sa Šikuta prihlásil k myšlienke očisty justície. Hovoril napríklad o potrebe zmien v oblasti majetkových priznaní sudcov. Jeho dnešné zvolenie do funkcie musí ešte vymenovaním potvrdiť prezidentka Zuzana Čaputová.

 

img

 

Najvyšší súd mal naposledy riadneho šéfa na jeseň minulého roka, keď ho viedla Daniela Švecová. Následne Súdna rada SR trikrát volila jej nástupcu, všetky pokusy však boli neúspešné.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies