Skaziteľné potraviny bude možné prevážať iba v autách s osvedčením

NETKY.SK • 22 Február 2023, 14:30 • 2 min
Skaziteľné potraviny bude možné prevážať iba v autách s osvedčením

Bratislava - Prevoz skaziteľných potravín by mal byť v budúcnosti možný iba v špecializovaných prostriedkoch určených na takúto prepravu.

slovakia

left justify in out

Autá by mali mať osvedčenie od takzvanej technickej služby overovania. Vyplýva to z návrhu zákona o dopravných prostriedkoch a prepravných prostriedkoch používaných na prepravu skaziteľných potravín, ktorý v stredu schválila vláda. "Cieľom predkladaného návrhu zákona je zabezpečenie vydávania poverenia na vykonávanie skúšok dopravných prostriedkov alebo prepravných prostriedkov a osvedčovania dopravných prostriedkov alebo prepravných prostriedkov podľa dohody ATP a vydávania príslušných dokladov pre dopravné prostriedky alebo prepravné prostriedky podľa dohody ATP," uviedlo v predkladacej správe k zákonu ministerstvo dopravy. K dohode o medzinárodných prepravách skaziteľných potravín a o špecializovaných prostriedkoch určených na tieto prepravy (ATP) pristúpilo Československo v roku 1983 a dohoda bola zverejnená v zbierke zákonov ako vyhláška ministra zahraničných vecí. Rezort dopravy spresnil, že k tejto dohode automaticky pristúpila aj Slovenská republika, pričom sa v súčasnosti uplatňuje len nepriamo, keď sa od cestných vozidiel pri preprave skaziteľných potravín vyžaduje, aby plnili požiadavky tejto dohody. O tom, či vozidlo spĺňa požiadavky na prevoz takýchto potravín, rozhodne technická služba overovania. Tá bude vydávať osvedčenie, štítok a rozlišovaciu značku. Súčasťou návrhu zákona sú aj sprievodné novely zákona o priestupkoch, zákona o správnych poplatkoch, zákona o doprave na dráhach a zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke. Predkladatelia navrhli účinnosť zákona od 1. júla 2023. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies