Sudkyňa z kauze Víchrica je stíhaná na slobode. Napriek obvineniu môže pojednávať

NETKY.SK • 22 December 2020, 08:26 • 2 min
Sudkyňa z kauze Víchrica je stíhaná na slobode. Napriek obvineniu môže pojednávať

Sudkyňa Otília D. je od októbra stíhaná na slobode. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková chcela, aby jej disciplinárny senát pozastavil výkon funkcie, čo však nevyšlo.

slovakia

left justify in out

Sudkyňa Otília D. bola obvinená v rámci akcie Víchrica. V prípade odsúdenia jej hrozí trest dva až päť rokov. Ak sudcu uznajú vinným zo spáchania úmyselného trestného činu, príde o talár. 

 

Víchrica

 

Tak ako policajná akcia Búrka, i akcia Víchrica sa týkala najmä korupcie na súdoch. Víchrica sa týka kauzy malej vodnej elektrárne (MVE) v obci Nový Život.

 

Malá dedinka leží neďaleko Bratislavy na Žitnom ostrove a v jej tesnej blízkosti preteká Malý Dunaj. Pred rokmi sa tam usadil vplyvný konkurzný právnik Zoroslav Kollár, ktorý v jej časti Tonkovce ešte donedávna vlastnil kaštieľ s rozľahlým anglickým parkom.

 

 

img

 

 

Jankovská, Sklenka a Threema

V kauze vodári sa najprv spomínal depozit, teda odmena pre sudcu za správny rozsudok, vo výške 40-tisíc eur. Žalobu Patákovej firmy na štátny podnik naozaj rozhodoval sudca Vladimír Sklenka a o kauzu sa zaujímala aj bývalý štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská. 

 

„Vodári, začína byť horúci spis. Už sa zaujíma aj 👽,“ písal Kočnerovi v decembri 2017 skorumpovaný sudca Vladimír Sklenka, ktorý dnes spolupracuje s políciou. 

 

„A zabudol som ti povedať, že 👽 strašne začal tlačiť na vec Vodári,“ pripomenul Sklenka ešte raz o pol roka neskôr. Emotikon mimozemšťana pritom v Threeme používali práve pre podnikateľa Zoroslava Kollára.

 

 

img

 

Sudkyňa Doláková

 

Sudkyňa Okresného súdu Bratislava I Otília Doláková,  sa v rámcii akcie Víchrica priznala, že jej bývalý kolega Vladimír Sklenka pomohol s napísaním rozsudku. To, o aký spor konkrétne išlo, zatiaľ neuviedla. 

 

Ďalej mala sudkyňa Doláková, podľa Sklenkovej výpovede expresne rýchlo vyhovieť súkromnej spoločnosti v spore s bratislavským magistrátom.

 

img

 

Ministerka spravodlivosti

 

Do celej veci sa vložila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková ktorá žiadala, aby  disciplinárny senát sudkyni Dolákovej  pozastavil výkon funkcie sud. Urobila tak, ešte pred priznaním Dolákovej, senát toto zamietol. 

 

Teraz po priznaní sudkyne môže ministerka spravodlivosti návrh podať opäť. Hovorca ministerky nevylúčil možnosť, že ministerka podá nový návrh.

„Sledujeme nové skutočnosti. Vyhodnocujeme ich a budeme informovať o prípadnom ďalšom postupe,“ uviedol jejhovorca Peter Bubla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies