Súdia vodiča z tragickej nehody autobusu na D1 v smere z Piešťan do Trnavy

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 13:29 • 2 min
Súdia vodiča z tragickej nehody autobusu na D1 v smere z Piešťan do Trnavy

TRNAVA - Obžalobu pre prečin všeobecného ohrozenia si dnes na Okresnom súde v Trnave vypočul Milan H., ktorý v júni 2014 ako vodič autobusu havaroval na diaľnici D1 v smere z Piešťan do Trnavy.

slovakia

left justify in out

 Pri nehode prišli o život štyri študentky Športového gymnázia Jozefa Herdu v Trnave, ďalších dvadsať ľudí bolo zranených. Milanovi H. hrozí až desaťročné väzenie.


,,Som nevinný,“ vyhlásil obžalovaný, čo vzbudilo emócie v súdnej sieni. ,,Milan, pozri sa mi do očí a povedz, že si nevinný. Zabil si mi dcéru,“ obrátila sa na obžalovaného matka nebohej Paulíny. Milan H. využil svoje právo a odmietol vypovedať. Súd tak čítal jeho výpoveď pred vyšetrovateľom, z ktorej vyplynulo, že bol veľmi skúsený vodič, ktorý najazdil viac ako milión kilometrov bez ním zavinenej nehody. Autobus, s ktorým v osudný deň havaroval, mal obmedzovač rýchlosti, ktorý neumožňoval jazdu rýchlosťou vyššou ako sto kilometrov za hodinu. ,,Neviem, čo sa stalo. Zrazu som videl, že ideme do jarku. Povrch diaľnice bol asi 1,5 metra nad jarkom, do ktorého sme sa prevrátili,“ popísal okolnosti vyšetrovateľovi pár hodín po nehode s tým, že sa snažil dostať autobus späť na cestu, ale už to nešlo.


Podľa obžaloby príčinou tragédie bolo, že vodič nevenoval pozornosť vedeniu vozidla. Milan H. prostredníctvom svojho obhajcu obžalobu odmietol s tým, že podľa znaleckého posudku bol príčinou nehody mikrospánok alebo náhla strata vedomia vodiča bez predchádzajúcich varovných príznakov. Na pojednávanie prišli aj viacerí študenti, ktorí boli v čase nehody v autobuse. 


Takmer všetci účastníci školského výletu s tragickým koncom si na súde uplatnili nárok na náhradu škody za poškodené veci, zdravotnú ujmu a jeden z najťažšie zranených študentov aj za sťaženie spoločenského uplatnenia. Bývalý reprezentant v karate prišiel v dôsledku zranení o možnosť športovať. Podľa obhajcu v tomto prípade za škodu nezodpovedá obžalovaný, ale jeho zamestnávateľ.


Súd pojednávanie odročil na 26. apríla, vypočuť by mal všetkých cestujúcich z autobusu.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies