Sudcovia žiadajúci odškodné za diskrimináciu konajú podľa M. Dzurindu nemorálne

NETKY.SK • 11 Január 2011, 12:46 • 2 min
Sudcovia žiadajúci odškodné za diskrimináciu konajú podľa M. Dzurindu nemorálne

Sudcovia žiadajúci odškodné za diskrimináciu konajú podľa M. Dzurindu nemorálne

slovakia

left justify in out

Sudcovia a sudkyne, ktorí žiadajú od štátu vyše 70 miliónov eur pre údajnú diskrimináciu v súvislosti s platmi, sa správajú nemorálne. Myslí si to predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.
"Celú tému vnímam ako nemorálne požiadavky osobitne v čase, keď sa konfrontujeme s nepríjemnými časmi, teda, keď šetrí každý. Aj špičkoví právnici hovoria, že morálka je nad paragrafom a ja sa na to pozerám takýmito očami," reagoval na požiadavku sudcov a sudkýň.
Dodal, že situácia len potvrdzuje diskvalifikáciu šéfa Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR Štefana Harabina na post, ktorý zastáva. "A som presvedčený, že kolegyňa Žitňanská (ministerka spravodlivosti, pozn. TASR) príde s návrhmi ako čeliť tomuto nemorálnemu správaniu," zdôraznil Dzurinda.
Antidiskriminačné žaloby proti šesťnásobným príplatkom bývalých špeciálnych sudcov podalo niekoľko stoviek sudcov. Žiadajú okrem iného nemajetkovú ujmu. Ich pozíciu posilnilo rozhodnutie Ústavného súdu SR, po ktorom došlo k zmene Špeciálneho súdu na Špecializovaný trestný súd (ŠTS), zníženiu príplatkov a k tomu, že sudcovia nemusia mať bezpečnostnú previerku. Napríklad Okresný súd Bratislava I pojednával 29. novembra o takýchto žalobách viacerých sudcov NS SR, ktorí požadovali odškodné vo výške niekoľkých miliónov slovenských korún.
Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR v pondelok (10. 1.) informovalo, že pokračuje v sumarizácii informácií o tzv. diskriminačných žalobách. Po doplnení údajov z Národnej rady (NR) SR a troch súdov sa pôvodných 61 miliónov navýšilo o takmer deväť miliónov na 70.239.636 eur. Podľa hovorcu MS SR Petra Bublu žaloby si nepodalo 554 sudcov a sudkýň, ako ukazoval pôvodný zoznam, ale ide minimálne o 702 sudcov a sudkýň z celého Slovenska.
Kauzou antidiskriminačných žalôb sa zaoberalo aj plénum Najvyššieho súdu (NS) SR, ktoré neodporučilo predsedovi NS SR Harabinovi odvolať sa v kauze. "Odporúčalo mi dohodnúť sa so sudcami tak, aby zanikol spôsob diskriminácie a zbytočne sa nenavyšovali súdne trovy," uviedol v pondelok (10. 1.) Harabin. Podľa jeho názoru je však najľahším riešením, keby špeciálni sudcovia vrátili diskriminačný príplatok.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies