Sudca zadržal exprezidentovi da Silvovi pas a zakázal mu vycestovať z krajiny

NETKY.SK • 26 Január 2018, 08:29 • 2 min
Sudca zadržal exprezidentovi da Silvovi pas a zakázal mu vycestovať z krajiny

BRAZÍLIA - Brazílsky federálny sudca Ricardo Leite vo štvrtok zadržal pas exprezidentovi Luizovi Ináciovi Lulovi da Silvovi a zakázal mu vycestovať z krajiny.

slovakia

left justify in out

Bývalá hlava štátu pritom mala vycestovať do Etiópie na fórum Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

 

Da Silva dostal zákaz cestovať v rámci vyšetrovania prípadu jeho údajného lobovania v mene švédskej firmy Saab, ktorá predala brazílskemu letectvu stíhačky. Rokovania začali počas jeho funkčného obdobia, dohodu v hodnote 5,4 miliardy dolárov uzavrela až jeho následníčka Dilma Rousseffová. Da Silva, ktorý bol na čele Brazílie v rokoch 2003 - 2010, obvinenia popiera. Bývalá prezidentka zase tvrdí, že rozhodnutie kúpiť stíhačky od Švédov bolo jej a exprezident ho nijako neovplyvnil.

Deň predtým pritom odvolací súd potvrdil verdikt pre da Silvu v prípade korupcie, z ktorej ho usvedčili v júli. Traja sudcovia rozhodli, že porušil zákon prijatím úplatku a jeho pôvodný trest deväť a pol roka zvýšili na dvanásť rokov a jeden mesiac.

 

Exprezident sa môže ešte odvolať na súd vyššej inštancie, stredajšie rozhodnutie mu môže zabrániť kandidovať v nadchádzajúcich prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia 7. októbra. Jeho Strana pracujúcich aj napriek tomuto vývoju udalostí vo štvrtok oznámila, že da Silva bude vo voľbách jej kandidátom na prezidenta.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies